Сутність кризових явищ в Україні та напрями їх подолання - Якубенко, Юлія Леонідівна; Yakubenko, Yuliia; Сірко, Анна Юріївна; Sirko, Anna (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
У статті розглядаються цикли економічного розвитку, що містять альтернативні фази, котрі повторюються одна за одною. Детально проаналізована фаза "криза", яка є завершенням попереднього періодичного циклу і початком наступного. Розкрито актуальні причини виникнення кризових явищ в Україні, серед яких слід відмітити: відсутність моделі трансформації економіки на ринкових засадах, яка б відповідала специфіці суспільства, а також відсутність надійної системи економічної безпеки, яка б сприяла створенню самодостатньої, конкурентоспроможної, соціально спрямованої економіки та забезпечила б її захист від зовнішніх і внутрішніх деструктивних впливів. Наведено різноманітність тлумачення поняття "криза" спираючись на енциклопедичні та наукові джерела, котрі висвітлюють "кризу" з точки зору глибокого розладу фінансової системи держави, який супроводжується інфляційними процесами; падінням курсу національної валюти; бюджетним дефіцитом; різкими коливаннями на фондовому ринку. Авторами наведено власне визначення поняття "криза" з точки зору найвищого загострення протиріч у соціально-економічній системі країни, як всередині неї, так і ззовні. Розкрита детальна класифікація існуючих криз за їх походженням та протіканням. Виокремлено негативні наслідки кризових явищ на визначено їх вплив на економіку держави, що виражається в: високих обсягах зовнішнього боргу; слабкості банківського сектору; падінні вітчизняної промисловості; падінні обсягів виробництва; зниженні заробітної плати; зменшенні експорту продукції; погіршенні динаміки надходження ПДВ від імпорту; залежності від припливу іноземного капіталу; дефіциті рахунків за поточними операціями; прив'язці гривні до долара; політичній нестабільності. Запропоновано напрямки антикризового управління з метою боротьби з кризами. Для економіки України з метою пом'якшення кризового стану та запобігання його виникнення у майбутньому доцільним є: розробка дієвої програми антикризових заходів; формування заходів з відновлення кредитно-грошової системи України; відновлення державного регулювання процесу ціноутворення; подавання схем та явищ тощо. The article examines the cycles of economic development, containing alternative phases, which are repeated one after another. The phase "crisis", which is the end of the previous periodic cycle and the beginning of the next one, is analyzed in detail. Revealed the actual reasons for the emergence of crisis phenomena in Ukraine, among which it should be noted: the lack of a model of transformation of the economy on market principles, corresponding to the specifics of society, as well as the lack of a reliable system of economic security that would contribute to the creation of a self-sufficient, competitive, socially oriented economy and would ensure its protection from external and internal destructive influences. A variety of interpretations of the concept of "crisis" are given, based on encyclopedic and scientific sources that illuminate the "crisis" from the point of view of a deep disorder of the financial system of the state, accompanied by inflationary processes; the fall in the exchange rate of the national currency; budget deficit; sharp fluctuations in the stock market. The authors give their own definition of the concept of "crisis" from the point of view of the highest aggravation of contradictions in the socio-economic system of the country, both inside and outside it. A detailed classification of the existing crises by their origin and course has been disclosed. The negative consequences of the crisis phenomena are highlighted and their influence on the economy of the state is determined, which is expressed in: high volumes of external debt; weaknesses in the banking sector; the fall of the domestic industry; falling production volumes; decrease in wages; a decrease in the export of products; deterioration in the dynamics of VAT receipts from imports; dependence on the inflow of foreign capital; deficit of current account accounts; pegging the hryvnia to the dollar; political instability. The directions of anti-crisis management in order to combat crises are proposed. For the Ukrainian economy, in order to mitigate the crisis and prevent the occurrence in the future, it is advisable to: develop an effective program of anti-crisis measures; formation of measures to restore the monetary system of Ukraine; restoration of state regulation of the pricing process; submission of schemes and phenomena and the like.
The essence of crisis phenomena in ukraine and directions of overcoming them
Keywords: економіка; economy; економічний цикл; economic cycle; фази економічного циклу; phases of the economic cycle; криза; crisis; причини кризових явищ в економіці; causes of crisis phenomena in the economy; антикризове управління; anti-crisis management