Дніпропетровська гідробіологічна школа. Становлення та розвиток прісноводної радіоекології в Україні - Байдак, Леонід Андрійович; Baidak, Leonid; Bajdak, L. A.; Сапронова, Валентина Олексіївна; Sapronova, V.; Sapronova, Valentina; Sapronova, V. A.; Sapronova, V. O. (Херсонський ДАУ, 2020)
Стаття присвячена історії становлення і розвитку прісноводної радіоекології в Україні, що тісно пов’язана з розвитком ядерної енергетики. Розглянуто життя та діяльність І.П. Лубянова, роботи якого заклали основи формування прісноводної радіоекології в Україні. У статті відзначено внесок І.П. Лубянова у вивчення закономірностей міграції й біологічної дії радіонуклідів у компонентах біосфери. Комплексом робіт І.П. Лубянова з вивчення донної фауни водойм Придніпров’я були закладені основи формування та подальшого розвитку, першої в Україні, школи прісноводної радіоекології. Необхідність об’єктивної й глибокої оцінки впливу на живі організми небезпечного фактору – радіації, була зумовлена розробленням й випробуванням ядерної зброї, розроблення уранових родовищ, інтенсивним розвиток атомної промисловості, використанням радіоізотопів і радіовипромінювання в народному господарстві і медицині. Розглянуто діяльність професора А.І. Дворецького, яким привнесено вагомий внесок у дослідження радіоактивності води, донних відкладень, організмів планктону та бентосу річок, водосховищ та ставків. Оцінено результати вивчення радіоекології водойм Придніпров’я, що протягом майже 60 років проводиться колективом дніпропетровських радіоекологів. На території Дніпропетровської області зараз сконцентровано близько 90 млн. тонн радіоактивних відходів видобутку та переробки уранових руд. Особливого значення набула діяльність виробничого об’єднання «Придніпровський хімічний завод» (ПХЗ) (м. Дніпродзержинськ), що в період з 1949 по 1991 рік переробляв уранову руду, урановмісні концентрати, доменний шлак. У результаті його діяльності на території виробничого об’єднання та за його межами утворено сім хвостосховищ. Радіоекологічні дослідження проводяться в абіотичних і біотичних компонентах техногенно трансформованих прісноводних екосистемах Придніпров’я, систематизовані данні по їх радіонуклідному забрудненню, формується карта радіоекологічного стану водойм Придніпров’я, в яких визначаються рівні вмісту природних 226Ra, 232Th, 40К та штучних 90Sr, 137Cs радіонуклідів. The article is devoted to the history of the formation and development of freshwater radioecology in Ukraine, which closely related to the development of nuclear energy. We considered the life and activities of I.P. Lubyanov in this article, whose research works became the base of the foundations and formation of freshwater radioecology in Ukraine. We note I.P. Lubyanov contribution to the study of the laws of migration and biological effect of radionuclides in the components of the biosphere. The complex of Lubyanov scientific works on the study of the bottom fauna of the Dnieper reservoirs became the foundations for the formation and further development of the first freshwater radioecology school in Ukraine. The need for an objective and depth assessment of the effect a dangerous factor - radiation on living organisms was due to the development and testing of nuclear weapons, the development of uranium deposits, the intensive development of the nuclear industry, the use of radioisotopes and radio emissions in the national economy and medicine. It was reviewed professional activity of Prof. A.I. Dvoretsky in this article, who made a significant contribution to the study of radioactivity of water, sediments, plankton and benthos organisms of rivers, reservoirs and ponds. The results of the scientific research of the Dnieper reservoirs radioecology, which have been conducted by a team of Dnipropetrovsk radioecologists for almost 60 years, were evaluated. About 90 million tons of radioactive waste from the extraction and processing of uranium ores are currently concentrated in the Dnipropetrovsk region. The activity of the production association «Pridneprovsky Chemical Plant» (PCP) (Dneprodzerzhinsk), which processed uranium ore, uranium concentrates, blast furnace slag during the period since 1949 to 1991, have been especially importance significance. As a result of the activity of association PCP, seven tailings ponds have been formed on the territory of the production association and beyond its borders. Radioecological studies are carried out in abiotic and biotic components of technogenically transformed freshwater ecosystems of the Dnieper. In the process of research data on their radionuclide contamination are systematized, a map of the radioecological status of the Dnieper reservoirs is formed, the levels of 226Ra, 232Th, 40К and 226Ra, 137T natural radionuclides and level of 90Sr, 137Cs artificial radionuclides are determined.
Dnipropetrovsk hydrobiological school. Formation and development of freshwater radioecology in Ukraine
Сапронова Валентина Олексіївна https://orcid.org/0000-0002-0063-5773
Keywords: гідробіонти; hydrobionts; дніпропетровська гідробіологічна школа; Dnipropetrovsk Hydrobiology School; прісноводна радіоекологія; freshwater radioecology; природні та штучні радіонукліди; natural and artificial radionuclides; вода; water; донні відкладення; sediments