Імунологічні відмінності при неспецифічному виразковому коліті залежно від статі - Яремко, О. В.; Yaremko, O.; Пеленьо, Р. А.; Peleno, R.; Мазур, І. Я.; Mazur, I.; Милостивий, Роман Васильович; Mylostyvyi, Roman; Milostiviy, Roman; Milostivyiy, Roman; Mylostyvyi, R. V.; Mylostyvyi, Roman V.; et al. (Інститут фізіології ім. О. О. Богомольця, 2025)
Дослідження механізмів розвитку виразкового коліту (ВК) є актуальною проблемою. Метою нашої роботи було визначення показників імунної системи при ВК залежно від статі. На моделі гострого та хронічного ВК, індукованого 1%-м розчином декстрансульфату натрію, вивчали статеві відмінності субпопуляційного складу лімфоцитів периферичної крові у щурів. У самиць на відміну від самців були нижчі у 2,67 раза значення регуляторних Т-лімфоцитів (CD4+,CD25+,Foxp3+), цитотоксичних (CD3+, CD8+) – у 2,24 раза та В-лімфоцитів (CD3- CD19+) – у 1,46 раза. При цьому у контрольних самиць число регуляторних Т-лімфоцитів було у 4,89 раза більше порівняно з самцями. При хронічному ВК у самиць кількість лейкоцитів, лімфоцитів, Т-хелперів та В-лімфоцитів знижувалася на 59,3; 51,4 ; 91,7 та 79,0% відповідно. Підвищення числа Т-регуляторних лімфоцитів пов’язане з посиленням їх диференціювання в тимусі та міграцією у вогнище запалення. Таким чином, отримані результати щодо статевих відмінностей субпопуляційного складу лімфоцитів периферичної крові є базовими при проведенні подібних досліджень і показують, що лікування ВК різними лікарськими засобами, включаючи імунотропні препарати, слід проводити з урахуванням статі. The study of the mechanisms underlying ulcerative colitis (UC) remains a pressing issue. Limited data exist on sex- related differences in immune responses and intestinal damage in UC. This study aimed to investigate the immunological characteristics of UC in relation to sex. Using a model of acute and chronic UC induced by 1% dextran sulfate sodium (DSS) in rats, sex-specific differences in the subpopulation composition of peripheral blood lymphocytes were examined. In healthy animals, females had a 4.89-fold higher number of CD4 + CD25 + Foxp3 + regulatory T cells compared to males. In chronic UC, females showed a significant decrease in the number of leukocytes, lymphocytes, T-helper cells, and B- lymphocytes by 59.3%, 51.4%, 91.7%, and 79.0%, respectively. In contrast, the number of regulatory T-lymphocytes increased, which may be associated with enhanced thymic differentiation and their migration to sites of inflammation. These findings highlight fundamental sex-based immunological differences in UC and support the need to consider sex when selecting immunomodulatory therapies.
Immunological differences in nonspecific ulcerative colitis depending on gender
Милостивий Роман Васильович https://orcid.org/0000-0002-4450-8813
Keywords: субпопуляційний склад лімфоцитів; lymphocyte subpopulations; запалення; inflammation; кишечник; intestine; імунологічна відповідь; immune response; статеві відмінності; sex differences