FAST-GROWING POPLAR CLONES PRODUCTION OF BIOFUEL FEEDSTOCK ON MARGINAL LANDS - Харитонов, Микола Миколайович; Kharytonov, Mykola; Рула, Ірина Василівна; Rula, Irina; Фучило, Ярослав; Fuchylo, Yaroslav; Збитна, Маргарита; Sbytna, Margaryta; Мартинова, Надія; Martynova, Nadiya (Transilvania University Press, Брашов, Румунія, 2020)
Урожайність стандартних однорічних живців із плантації материнської тополі залишається досить високою протягом 15-го року у таких клонів, як „Айзер-5”, „Робуста”, „Тардіф де Шампань” та „Сан Джорджо”. Клони «Гой» та «Дорскамп» показали високий рівень виживання (47 та 80% відповідно) після посадки у фітомеліоровану суміш льосоподібних суглинків та червоно-бурої глини в Дніпропетровській області. Відмінності в теплових характеристиках зразків випробуваних сортів, що відображаються у зміні складу видобутих речовин, спричинені як генетичними, кліматичними, так і ґрунтовими умовами. The yield of standard annual cuttings from the mother poplar plantation remains high enough for the 15th year in such clones as ´Ijzer-5´, ´Robusta´, ´Tardif de Champagne´, and ´San Giorgio´. Clones ´Ghoy´ and ´Dorskamp´ showed a high level of survival (47 and 80%, respectively) after planting in phytomeliorated mix of loess-like loam and red brown clay in the Dnipropetrovsk province. The differences in the thermal characteristics of the samples of tested cultivars reflected in changes in the composition of extracted substances caused both genetic, climatic, and soil conditions
Keywords: тополя; poplar; клони; clones; біопаливна сировина; biofuel feedstock; землі; lands