Облікова інформація як важливий інструмент управління фінансово-економічною безпекою підприємства - Васільєва, Леся Миколаївна; Vasilyeva, Lesya; Петрова, Дар’я; Petrova, Darya (Національний університет "Чернігівська політехніка", 2024)
Аналізуючи, систематизуючи й узагальнюючи наукові праці, у статті було розглянуто та визначено поняття «облікова інформація в системі забезпечення фінансово-економічної безпеки підприємства», яку запропоновано розглядати як процес збору, аналізу, узагальнення та систематизації фінансово-господарської інформації, який дозволяє відстежувати зміни в рівні фінансово-економічної безпеки підприємства, виявляти загрози та прогнозувати можливі ризики; інструмент для забезпечення інформаційних потреб суб'єктів безпеки (як внутрішніх, так і зовнішніх), які ухвалюють управлінські рішення. Встановлено, що облікова інформація повинна відповідати певним вимогам: чітке та достовірне відображення господарських операцій; ідентифікація і моніторинг; конфіденційність та захист; надійність. Обґрунтовано, що класифікація облікової інформації є фундаментом для побудови стратегії фінансово-економічної безпеки та стабільності підприємства. Analyzing, systematizing and summarizing scientific works, considered and the concept of "accounting information in the system of ensuring financial and economic security" is defined enterprise, "which is proposed to be considered as a process of collecting, analyzing, summarizing and systematizing financial and economic information that allows tracking changes in the level of financial and economic security of an enterprise, identifying threats and predicting possible risks; Tool external), which make managerial decisions. It is established that the accounting information should meet certain requirements: a clear and reliable reflection of business transactions; detection and monitoring; confidentiality and protection; reliability. It is substantiated that classification of accounting information is the basis for building a strategy of financial and economic security and stability of the enterprise.
Accounting information as an important tool for managing the financial and economic security of an enterprise
Keywords: забезпечення; provision; облік; accounting; облікова інформація; accounting information; підприємство; enterprise; управління; management; фінансово-економічна безпека; financial and economic security