Підвищення довговічності карданних шарнірів сільськогосподарської техніки шляхом удосконалення технології їх відновлення та експлуатації - Сосницький, Ярослав Віталійович; Sosnytskyi, Yaroslav Vitaliiovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
У дипломній роботі досліджено комплекс технічних, технологічних і експлуатаційних чинників, що визначають довговічність карданних шарнірів сільськогосподарських машин. Проведено аналіз конструкцій серійних шарнірів, типових пошкоджень підшипникових вузлів та причин їх прискореного зносу. Обґрунтовано доцільність підвищення ремонтопридатності шляхом впровадження методів заміни робочих поверхонь без повного розбирання вузла. Запропоновано конструкцію ремонтопридатного карданного шарніра з поворотними втулками, що забезпечує багаторазове використання невикористаних поверхонь шипів та підшипників. Виконано теоретичні розрахунки міцності та жорсткості елементів вузла, визначено оптимальні параметри з’єднання шип–втулка (діаметр 18,5–20 мм, товщина стінки 1,0–1,75 мм). Запропоновано технологічний процес ремонту з оцінкою трудомісткості та економічної ефективності. Розроблений підхід дозволяє підвищити ресурс карданних шарнірів, знизити вартість післяремонтного обслуговування та забезпечити стабільну роботу трансмісій сільськогосподарських машин у важких умовах експлуатації. U dyplomnii roboti doslidzheno kompleks tekhnichnykh, tekhnolohichnykh i ekspluatatsiinykh chynnykiv, shcho vyznachaiut dovhovichnist kardannykh sharniriv silskohospodarskykh mashyn. Provedeno analiz konstruktsii seriinykh sharniriv, typovykh poshkodzhen pidshypnykovykh vuzliv ta prychyn yikh pryskorenoho znosu. Obgruntovano dotsilnist pidvyshchennia remontoprydatnosti shliakhom vprovadzhennia metodiv zaminy robochykh poverkhon bez povnoho rozbyrannia vuzla. Zaproponovano konstruktsiiu remontoprydatnoho kardannoho sharnira z povorotnymy vtulkamy, shcho zabezpechuie bahatorazove vykorystannia nevykorystanykh poverkhon shypiv ta pidshypnykiv. Vykonano teoretychni rozrakhunky mitsnosti ta zhorstkosti elementiv vuzla, vyznacheno optymalni parametry ziednannia shyp–vtulka (diametr 18,5–20 mm, tovshchyna stinky 1,0–1,75 mm). Zaproponovano tekhnolohichnyi protses remontu z otsinkoiu trudomistkosti ta ekonomichnoi efektyvnosti. Rozroblenyi pidkhid dozvoliaie pidvyshchyty resurs kardannykh sharniriv, znyzyty vartist pisliaremontnoho obsluhovuvannia ta zabezpechyty stabilnu robotu transmisii silskohospodarskykh mashyn u vazhkykh umovakh ekspluatatsii.
Pidvyshchennia dovhovichnosti kardannykh sharniriv silskohospodarskoi tekhniky shliakhom udoskonalennia tekhnolohii yikh vidnovlennia ta ekspluatatsii
Keywords: карданний шарнір; kardannyi sharnir; підшипниковий вузол; pidshypnykovyi vuzol; ремонтопридатність; remontoprydatnist; втулка; vtulka; шип хрестовини; shyp khrestovyny