Вплив способів основного обробітку чистого пару на агрофізичний стан ґрунту і урожайність озимої пшениці - Горбатенко, Андрій Іванович; Gorbatenko, Andriy; Горобець, Олександр Іванович; Gorobec, Oleksandr; Цилюрик, Олександр Іванович; Tsyliuryk, Oleksandr (Інститут сільського господарства степової зони Національної академії наук України, 2010)
Встановлено, що застосування мілкого дискового та безполицевого основного обробітку чистого пару не призводить до погіршення агрофізичних властивостей чорнозему звичайного і зменшення продуктивності озимої пшениці порівняно з глибокою оранкою та чизельним обробітком. На фоні мінімального обробітку відмічена тенденція до збільшення показників об’ємної маси і твердості піднасіннєвого прошарку ґрунту 10–30 см, а також зростання вмісту в орному шарі агрономічно-цінних фракцій 10–0,25 мм. It is established that the use of small disk and non-shelf main processing pure steam does not deteriorate the agrophysical properties of black earth ordinary and reduced productivity of winter wheat compared to deep plowing and chisel cultivation. Against the background of minimal processing, there is a tendency to increase the volume mass and hardness of the sub-seed layer of soil 10-30 cm, as well as the increase of the content in the arable layer of agronomically valuable fractions of 10–0.25 mm.
The influence of methods of basic cultivation of pure steam on the agrophysical state of the soil and the yield of winter wheat
Keywords: обробіток ґрунту; tillage; чистий пар; pure steam; об’ємна маса; bulk; твердість ґрунту; soil hardness; озима пшениця; winter wheat