Обгрунтування засобів механізації при вирощуванні соняшнику з дослідженням енергетичної ефективності технологій - Гальчанський, Павло Миколайович; Halchanskyi, Pavlo Mykolaiovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
В дипломній роботі проаналізовано місце соняшнику в структурі посівних площ в Україні та в експорті сільськогосподарської продукції. Розглянуто існуючі технології вирощування соняшнику їх переваги та недоліки. Виконаний аналіз перспективних заходів щодо вдосконалення технологій вирощування та запропоновано до впровадження технологію смугового обробітку – Strip-till. Обґрунтовано засоби механізації та розроблено, на їх основі, план механізованих робіт на вирощування соняшнику. Виконано енергетичну та екологічну оцінку запропонованої технології. Наведено організаційні та технічні заходи щодо забезпечення захисту працівників від шкідливих та небезпечних факторів, вимоги безпеки праці при роботі з протруювачами та порядок дії у надзвичайній ситуації. V dyplomnii roboti proanalizovano mistse soniashnyku v strukturi posivnykh ploshch v Ukraini ta v eksporti silskohospodarskoi produktsii. Rozghlianuto isnuiuchi tekhnolohii vyroshchuvannia soniashnyku yikh perevahy ta nedoliky. Vykonanyi analiz perspektyvnykh zakhodiv shchodo vdoskonalennia tekhnolohii vyroshchuvannia ta zaproponovano do vprovadzhennia tekhnolohiiu smuhovoho obrobitku – Strip-till. Obgruntovano zasoby mekhanizatsii ta rozrobleno, na yikh osnovi, plan mekhanizovanykh robit na vyroshchuvannia soniashnyku. Vykonano enerhetychnu ta ekolohichnu otsinku zaproponovanoi tekhnolohii. Navedeno orhanizatsiini ta tekhnichni zakhody shchodo zabezpechennia zakhystu pratsivnykiv vid shkidlyvykh ta nebezpechnykh faktoriv, vymohy bezpeky pratsi pry roboti z protruiuvachamy ta poriadok dii u nadzvychainii sytuatsii.
Obhruntuvannia zasobiv mekhanizatsii pry vyroshchuvanni soniashnyku z doslidzhenniam enerhetychnoi efektyvnosti tekhnolohii
Keywords: соняшник; soniashnyk; технологія вирощування; tekhnolohiia vyroshchuvannia; Strip-till; Strip-till; смуговий обробіток; smuhovyi obrobitok; дослідження; doslidzhennia; енергетична ефективність; enerhetychna efektyvnist