Вплив сезону року на показники активності ферментів крові кролів - Прус, М. П.; Prus, M. P.; Дуда, Юлія Вікторівна; Duda, Yuliya; Duda, Y. V.; Duda, J. V.; Duda, Julia; Duda, Y.; Duda, J.; Duda, Yulia; Duda, Yu.; Duda, Yulia V.; et al. (ДУ «Науково-методичний центр ВФПО», 2022)
Стійкість тварин до захворювань, їх адаптація до умов зовнішнього середовища визначається насамперед фізіологічним станом організму, функціонуванням імунної системи, яка змінюються залежно від сезонів року. Це пов’язано зі зміною якості кормів, які безпосередньо впливають на фізіологічні процеси організму загалом. Відомо, що підвищення температури у літній період негативно впливає на організм кролів. Це зумовлює необхідність проведення всебічних комплексних досліджень фізіологічного та імунного стану організму тварин у конкретних умовах певної кліматичної зони. Мета нашого дослідження встановити вплив сезонів року на коливання показників активності ферментів крові кролів. Stiikist tvaryn do zakhvoriuvan, yikh adaptatsiia do umov zovnishnoho seredovyshcha vyznachaietsia nasampered fiziolohichnym stanom orhanizmu, funktsionuvanniam imunnoi systemy, yaka zminiuiutsia zalezhno vid sezoniv roku. Tse poviazano zi zminoiu yakosti kormiv, yaki bezposeredno vplyvaiut na fiziolohichni protsesy orhanizmu zahalom. Vidomo, shcho pidvyshchennia temperatury u litnii period nehatyvno vplyvaie na orhanizm kroliv. Tse zumovliuie neobkhidnist provedennia vsebichnykh kompleksnykh doslidzhen fiziolohichnoho ta imunnoho stanu orhanizmu tvaryn u konkretnykh umovakh pevnoi klimatychnoi zony. Meta nashoho doslidzhennia vstanovyty vplyv sezoniv roku na kolyvannia pokaznykiv aktyvnosti fermentiv krovi kroliv.
Vplyv sezonu roku na pokaznyky aktyvnosti fermentiv krovi kroliv
Дуда Юлія Вікторівна https://orcid.org/0000-0003-0892-0402 Корейба Людмила Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-8658-1779
Keywords: показники активності ферментів крові кролів; pokaznyky aktyvnosti fermentiv krovi kroliv; вплив сезону року; vplyv sezonu roku; стійкість тварин до захворювань; stiikist tvaryn do zakhvoriuvan; адаптація; adaptatsiia