Особливості осіннього розвитку пшениці озимої залежно від основного обробітку ґрунту в умовах Луганської області - Маслійов, С. В.; Masliev, S. V.; Беседа, О. О.; Beseda, A. A.; Ярчук, Ігор Іванович; Yarchuk, Ihor; Циганок, Д. В.; Tsyganok, D. V.; Ромашенко, С. С.; Romashenko, S. S. (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2020)
Сьогодні на науковій і практичній ниві, так само, як і багато часу потому, значна увага приділяється підвищенню якості та кількості врожаю. Для отримання бажаних результатів нами було розглянуто різні системи основного обробітку ґрунту при вирощуванні пшениці озимої, а саме: визначено вплив систем основного обробітку ґрунту на осінній розвиток рослин пшениці озимої в умовах Луганської області. Обговорюються результати досліджень впливу основного обробітку ґрунту та попередника на щільність і вміст продуктивної вологи в шарі ґрунту чорноземів звичайних та на осінні фази розвитку пшениці озимої сорту “Антара”. Дослідження виконано у 2018–2020 рр. на полях відділення науково-технічної підготовки з агрономічного напряму та фермерських господарств, розташованих у північноцентральній помірно посушливій підзоні Луганської області. Вивчали три способи обробітку ґрунту: полицева оранка – глибина 22 см; безполицевий дисковий обробіток – глибина 10 см; безполицевий плоскорізний обробіток – глибина 12 см. Попередники: зайнятий пар, соняшник, кукурудза. Дослідження, проведені за загальноприйнятими методиками, дозволили встановити перевагу полицевої оранки порівняно з безполицевими обробітками. Полицева оранка ґрунту сприяла створенню меншої щільності в орному горизонті за різних попередників, більшій мікробіологічній активності ґрунту, кращому вологозабезпеченню в період осінньої вегетації. Відвальна оранка підвищувала доступ елементів живлення, таких як калій і азот, а безполицева акумулювала доступний фосфор. Покращення агрофізичних властивостей ґрунту сприяло формуванню кращих біометричних показників в осінній період вегетації. Висота рослин, де проводили оранку ґрунту на глибину 22 см, була більшою порівняно з показником висоти рослин за дискового обробітку ґрунту на глибину 10 см, що вплинуло на кількість стебел, яка теж збільшилася, зросла кількість листків та коренів, відповідно. Глибина залягання вузла кущіння збільшувалася відносно збільшення глибини обробітку ґрунту, маса 100 абсолютно сухих рослин підвищувалася, відповідно майже в три‒чотири рази. Отже, основний обробіток ґрунту сприяє поліпшенню агрофізичних властивостей, збільшує мікробіологічну активності ґрунту і покращує біометричні показники рослин. Today, in the scientific and practical field, as well as a long time later, much atten -tion is paid to improving the quality and quantity of yield. To obtain the desired results, we considered various systems of basic soil tillage in the growing of winter wheat, namely, determined the influence of basic soil tillage systems on the autumn development of winter wheat in the Luhansk region. The results of research of the influence of the basic soil tillage and the forecrop on the density and content of productive moisture in the soil layer of ordinary chernozems and on the autumn phases of development of winter wheat variety “Antara” are discussed. The research was performed in 2018‒2020 in the fields of the department of scientific and technical training in agronomy and farms located in the north-central moderately arid subzone of Luhansk region. Three methods of soil tillage have been studied by us: moldboard ploughing ‒ depth 22 cm; moldboard- less disking ploughing ‒ depth 10 cm; moldboard-free subsurface cultivation ‒ depth 12 cm. Forecrops: occupied fallow, sunflower, maize. The research was performed according to generally accepted methods. By means of research was established the advantage of moldboard ploughing over moldboardless ploughing. Moldboard soil ploughing contributed to the creation of lower density in the arable horizon under different forecrops, greater microbiological activity of the soil, better water supply during the autumn vegetative season. Moldboard ploughing increased access to nutrients such as potassium and nitrogen, and moldboardless ploughing accumulated available phosphorus. Improving the agrophysical properties of the soil contributed to the forma- tion of better biometric indices in the autumn vegetative season. The height of the plants where the soil was plowed to the depth 22 cm was higher compared to the height of the plants with moldboard- less disking ploughing to the depth 10 cm. This affected the number of stems, which also increased, the number of leaves and roots increased, respectively. The depth of the tillering node increased relative to the increase in the depth of soil tillage, the weight of 100 absolutely dry plants increased, respectively, almost three to four times. Thus, the basic soil tillage improves the agrophysical properties, increases the microbiological activity of the soil and improves the biometric indices of plants.
Features of Autumn Development of Winter Wheat Depending on the Main Tillage in the Luhansk Region
Keywords: оранка; plowing; основний обробіток; basic tillage; щільність ґрунту; soil density; продуктивна волога; productive moisture; біометричні показники рослин; biometric indices of plants