Талановитий вчений, педагог Віталій Ілларіонович Дирда - Кобець, Анатолій Степанович; Kobets, Anatolii Stepanovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
Професор В. І. Дирда– відомий вчений в галузі механіки, зокрема, механіки руйнування, інженер-механік, інженер-електрик, доктор технічних наук (1981 р.), професор (1985 р.), академік Академії інженерних наук України (1991 р.). Він засновник відомої наукової школи в галузі механіки руйнування еластомірів, динаміки і міцності машин. Важливе значення має розвинутий ним науковий напрям, пов’язаний з фундаментальними дослідженнями міцності і руйнування гумових елементів машин, працюючих в екстремальних умовах. У цьому напрямі ним створена теорія і методи розрахунку динаміки машин з урахуванням деформаційних і томних характеристик пружних ланок, що змінюються в процесі експлуатації та розрахунку еластомірних конструкцій машин з урахуванням їх особливостей і нестабільності матеріалу в часі і від активного навколишнього середовища. Profesor V. I. Dyrda– vidomyi vchenyi v haluzi mekhaniky, zokrema, mekhaniky ruinuvannia, inzhener-mekhanik, inzhener-elektryk, doktor tekhnichnykh nauk (1981 r.), profesor (1985 r.), akademik Akademii inzhenernykh nauk Ukrainy (1991 r.). Vin zasnovnyk vidomoi naukovoi shkoly v haluzi mekhaniky ruinuvannia elastomiriv, dynamiky i mitsnosti mashyn. Vazhlyve znachennia maie rozvynutyi nym naukovyi napriam, poviazanyi z fundamentalnymy doslidzhenniamy mitsnosti i ruinuvannia humovykh elementiv mashyn, pratsiuiuchykh v ekstremalnykh umovakh. U tsomu napriami nym stvorena teoriia i metody rozrakhunku dynamiky mashyn z urakhuvanniam deformatsiinykh i tomnykh kharakterystyk pruzhnykh lanok, shcho zminiuiutsia v protsesi ekspluatatsii ta rozrakhunku elastomirnykh konstruktsii mashyn z urakhuvanniam yikh osoblyvostei i nestabilnosti materialu v chasi i vid aktyvnoho navkolyshnoho seredovyshcha.
Talanovytyi vchenyi, pedahoh Vitalii Illarionovych Dyrda
Keywords: професор; profesor; кафедра; kafedra; інженер-механік; inzhener-mekhanik; прикладна механіка; prykladna mekhanika; теоретична механіка; teoretychna mekhanika