Формування маркетингової системи управління стратегічними змінами на підприємствах аграрної галузі - Багорка, Марія Олександрівна; Bahorka, Mariia; Юрченко, Наталія Іванівна; Yurchenko, Nataliia (Таврійський національний університет імені В.І. Вернадського, 2025)
У рамках дослідження розглянуто сутність маркетингового стратегічного підходу до управління змінами щодо діяльності аграрних підприємств, висвітлено принципи побудови стратегії управління змінами та запропоновано варіанти розробки та реалізації змін. Здійснено обґрунтування теоретичних, науково-методичних і практичних основ формування маркетингової системи управління змінами на підприємствах аграрної галузі, шляхів підвищення ефективності управління змінами в умовах нестабільного середовища. Встановлено, що маркетингова концепція управління змінами заснована на принципах цілісності та синергії, що відображаються в сучасному маркетинговому менеджменті. Це дозволяє агропідприємствам інтегрувати детальні аналітичні дані, що сприяє розробці орієнтованих на клієнта стратегій і підвищенню ефективності маркетингових зусиль. Основною метою такого підходу є ставлення потреб і задоволення споживачів як пріоритету організації, зосередження на взаємодії між організацією, клієнтами, зацікавленими сторонами і конкурентами. U ramkakh doslidzhennia rozghlianuto sutnist marketynhovoho stratehichnoho pidkhodu do upravlinnia zminamy shchodo diialnosti ahrarnykh pidpryiemstv, vysvitleno pryntsypy pobudovy stratehii upravlinnia zminamy ta zaproponovano varianty rozrobky ta realizatsii zmin. Zdiisneno obgruntuvannia teoretychnykh, naukovo-metodychnykh i praktychnykh osnov formuvannia marketynhovoi systemy upravlinnia zminamy na pidpryiemstvakh ahrarnoi haluzi, shliakhiv pidvyshchennia efektyvnosti upravlinnia zminamy v umovakh nestabilnoho seredovyshcha. Vstanovleno, shcho marketynhova kontseptsiia upravlinnia zminamy zasnovana na pryntsypakh tsilisnosti ta synerhii, shcho vidobrazhaiutsia v suchasnomu marketynhovomu menedzhmenti. Tse dozvoliaie ahropidpryiemstvam intehruvaty detalni analitychni dani, shcho spryiaie rozrobtsi oriientovanykh na kliienta stratehii i pidvyshchenniu efektyvnosti marketynhovykh zusyl. Osnovnoiu metoiu takoho pidkhodu ye stavlennia potreb i zadovolennia spozhyvachiv yak priorytetu orhanizatsii, zoseredzhennia na vzaiemodii mizh orhanizatsiieiu, kliientamy, zatsikavlenymy storonamy i konkurentamy.
Formuvannia marketynhovoi systemy upravlinnia stratehichnymy zminamy na pidpryiemstvakh ahrarnoi haluzi
Keywords: стратегічні зміни; stratehichni zminy; маркетингова концепція управління; marketynhova kontseptsiia upravlinnia; бізнес-середовище; biznes-seredovyshche; стратегічне управління; stratehichne upravlinnia; аграрні підприємства; ahrarni pidpryiemstva; маркетингова система; marketynhova systema