Поняття факторингу та його відображення в обліку - Павлова, Галина Євгеніївна; Pavlova, Halyna; Приходько, Ігор Павлович; Prikhodko, Ihor; Стасюк, Ксенія Валеріївна; Stasyuk, Kseniya (Громадська організація «Асоціація науковців України», 2023)
Стаття присвячується актуальним питанням визначення факторингу та відображення його в обліку. Факторинг використовується для отримання швидких грошей. Еволюція ринкових відносин відображається у збільшенні швидкості операцій щодо товарів і грошей. Для збільшення загального обсягу продажів підприємства повинні надавати своїм клієнтам (покупцям) пільгові умови при купівлі у них, зокрема, оплачувати товари (послуги) за допомогою товарного кредиту, що дозволяє відстрочити остаточний розрахунок. вже отриманих товарів (послуг). Цілком очевидно, що одним із популярних підходів до вирішення цієї проблеми є договір факторингу. Підприємства передають своє право на стягнення дебіторської заборгованості третій стороні — факторинговій компанії. Факторингова компанія надає гроші малим і середнім підприємствам в обмін на дебіторську заборгованість. Дебіторська заборгованість і факторинг часто використовуються як синоніми. Отримання повідомлення про заміну кредитора за зобов'язанням (реєстрацією факторингової операції) у податковому обліку покупця жодних змін не спричиняє. У результаті зміни кредитора боржник повинен виконати своє зобов’язання, але вже перед новим кредитором (тобто виплатити борг іншому суб'єкту господарювання) і цим завершити остаточну операцію по угоді. Правильний облік факторингових операцій на підприємстві має важливе значення, адже на основі облікової інформації складають фінансову звітність, за даними якої здійснюють аналіз фінансово-господарської діяльності та приймають управлінські рішення. Плата за факторинг переважно виходить із суми коштів, перерахованих платником для погашення боргу в контексті кожного рахунку-фактури, переданого за факторингові послуги. Щомісячна виплата відсотків не потрібна. Підводячи підсумки, можна констатувати, що факторинг має переваги у фінансових механізмах повернення дебіторської заборгованості. Збільшення доходу, пов’язане з цим фактором, дорівнює загальній сумі факторингового доходу за вирахуванням суми факторингових витрат, відсотків на збільшення доходу та умови, що фактор повинен платити за захист безнадійної заборгованості, є мінімальною пов’язаною комісією з факторинговою службою. Як наслідок, плата за факторинг залежить від загальної суми доходу та якості доходу. The article is devoted to topical issues of factoring definition and its reflection in accounting. Factoring is used to get quick money. The evolution of market relations is reflected in the increase in the speed of transactions regarding goods and money. To increase the total volume of sales, enterprises should provide their customers (buyers) with preferential conditions when buying from them, in particular, pay for goods (services) with the help of a commodity credit, which allows you to postpone the final settlement of already received goods (services). It is quite obvious that one of the popular approaches to solving this problem is the factoring contract. Enterprises transfer their right to collect receivables to a third № 12(26) 2023 275 party — a factoring company. A factoring company lends money to small party — a factoring company. A factoring company lends money to small and medium-sized businesses in exchange for accounts receivable. Accounts receivable and factoring are often used interchangeably. If there's a clear difference, in factoring you've actually sold a receivable, so technically it's not a loan, but a sale of a financial asset. In accounts receivable financing (unless it's just rebranded factoring), the receivables are the collateral for the loan. Generally, in financing, the collateral is only the basis for the loan, and there is still recourse beyond the collateral. In factoring, the receivable can be the only collateral, so it can be a non-recourse (or limited recourse) financial transaction. Factoring is used to get cash quickly. Companies give a third party the right to collect payments, this is called factoring. Correct accounting of factoring operations at the enterprise is important, because on the basis of accounting information, financial statements are compiled, based on the data of which the analysis of financial and economic activity is carried out and management decisions are made The factoring fee is primarily derived from the amount transferred by the payer to repay the debt in the context of each invoice submitted for factoring services. No monthly interest payments are required. Summing up, it can be stated that factoring has advantages in financial mechanisms for the return of receivables. The increase in revenue associated with this factor is equal to the total amount of factoring revenue less the amount of factoring expenses, interest on the increase in revenue and the condition that the factor must pay for bad debt protection is the minimum fee associated with the factoring service. As a result, the factoring fee depends on the total amount of income and the quality of the income.
The concept of factoring and its reflection in accounting
Keywords: факторинг; factoring; облік; accounting; дебіторська заборгованість; receivables; дохід; income; грошова вимога; monetary claim