Аналітична оцінка схем знеболювання за стоматологічних хвороб у собак - Білий, Дмитро Дмитрович; Beliy, Dmitry Dmitrievich; Beliy, Dmitry; Beliy, D. D.; Bely, Dmitry Dmitrievich; Bely, Dmitry; Bely, D. D.; Bilyi, D. D.; Bilyi, D.; Belyi, D. D.; Bilyi, Dmytro; Bily, Dmytro; et al. (Полтавський державний аграрний університет, 2025)
Останній роки ознаменовані інтенсивними дослідженнями в сфері ветеринарної стоматології. Удосконалення існуючих та розробка нових методів дослідження тварин із хворобами органів ротової порожнини та їх лікування, потребує адекватного знеболювання. Загальне знеболювання за проведення діагностичних і лікувальних маніпуляцій є одним із факторів ризику загибелі тварин. Тому запропоновані наразі анестезіологічні схеми потребують удосконалення. У клінічній стоматологічній практиці поширений мультимодальний підхід до знеболювання, який передбачає використання комбінації методів та препаратів з різними механізмами дії для досягнення оптимального знеболення за мінімізації побічних ефектів. Планування анестезіологічного забезпечення повинно враховувати, що більшість захворювань органів ротової порожнини супроводжується болем. Оптимальним варіантом знеболювання, на думку більшості дослідників, є поєднання наркозу із провідниковими блокадами. Серед системних фармакологічних засобів найчастіше використовують опіоїдні анальгетики: метадон, буторфанол, трамадол. Перспективним напрямком знеболювання за стоматологічних маніпуляцій у собак є використання нестероїдних протизапальних засобів (зокрема, мелоксикаму): у схемах премедикації та підтримки належного рівня анестезії. Виражений клінічний ефект підтверджено за провідникової анестезії бупівакаїном, лідокаїном та їх комбінацією, яка дозволяє подовжити тривалість їх дії. Проведення місцевого знеболювання на тлі наркозу у більшості випадків забезпечує адекватне знеболення, проте в окремих випадках техніка блокад потребує удосконалення. Незважаючи на незначний рівень смертності собак (в межах 3 %), значна увага дослідників прикута до визначення факторів ризику загибелі тварин за використання різних анестезіологічних протоколів. За доведеної кореляції ризику летальності із віком, породою, типом і тривалістю знеболювання, терміновістю маніпуляції, їх механізми залишаються недостатньо вивченими. Перспектива подальших досліджень – клінічна апробація сучасних місцевих анестетиків та вивчення потенційної можливості їх застосування у поєднанні із засобами для загальної анестезії. Recent years have been marked by intensive research in the field of veterinary dentistry. Improving existing and developing new methods for studying animals with diseases of the oral cavity and their treatment requires adequate analgesia. General anesthesia during diagnostic and therapeutic manipulations is one of the risk factors for animal death. Therefore, the currently proposed anesthetic schemes need to be improved. In clinical dental practice, a multimodal approach to anesthesia is widespread, which involves the use of a combination of methods and drugs with different mechanisms of action to achieve optimal analgesia while minimizing side effects. Planning anesthetic provision should take into account that most diseases of the oral cavity are accompanied by pain. The optimal option for anesthesia, according to most researchers, is a combination of anesthesia with nerve blocks. Among systemic pharmacological agents, opioid analgesics are most often used: methadone, butorphanol, tramadol. A promising direction of anesthesia during dental manipulations in dogs is the use of nonsteroidal anti-inflammatory drugs (in particular, meloxicam): in premedication schemes and maintenance of the appropriate level of anesthesia. A pronounced clinical effect has been confirmed with conductive anesthesia with bupivacaine, lidocaine and their combination, which allows to extend the duration of their action. Local anesthesia against the background of general anesthesia in most cases provides adequate anesthesia, but in some cases the blockade technique needs to be improved. Despite the low mortality rate of dogs (within 3%), significant attention of researchers is focused on determining the risk factors for animal death when using various anesthetic protocols. With a proven correlation of the risk of mortality with age, breed, type and duration of anesthesia, and urgency of the manipulation, their mechanisms remain poorly understood. The prospect of further research is the clinical testing of modern local anesthetics and the study of the potential for their use in combination with general anesthesia.
Analytical evaluation of pain relief regimens for dental diseases in dogs
Білий Дмитро Дмитрович https://orcid.org/0000-0003-3896-0384 Скляров Павло Миколайович https://orcid.org/0000-0002-4379-9583 Масюк Дмитро Миколайович https://orcid.org/0000-0002-2800-2580 Самойлюк Вячеслав Володимирович https://orcid.org/0000-0001-8400-8904 Лєщова Марина Олексіївна http://orcid.org/0000-0002-4251-4152 Вакулик Вячеслав Володимирович https://orcid.org/0000-0001-8773-2287 Масліков Сергій Миколайович https://orcid.org/0000-0003-1353-3968
Keywords: місцеве знеболювання; local anesthesia; собаки; dogs; стоматологічні хвороби; dental diseases; біль; pain; наркоз; anesthesia; діагностика; diagnostics; лікування; treatment