Поширення та екоморфологічні зміни у бичка-ратана Ponticola ratan (Nordmann, 1840) в дніпровських водосховищах (Україна) - Новіцький, Роман Олександрович; Novitsky, R. A.; Novitsky, R. O.; Novitskiy, R. A.; Novitskiy, R. O.; Novickii, R. A.; Novitskij, R. A.; Novitskij, R. O.; Nowicki, R. A.; Novickij, R. A.; Novitskyy, R. O.; Novitskyi, R. O.; et al. (Національна академія наук України; Інститут гідробіології НАН України, 2022)
Бичок-ратан Ponticola ratan (Nordmann, 1840) зазвичай мешкає в солоних і солонуватих водах Чорного, Азовського та Каспійського морів. Нами представлені останні дані щодо місць знахідок бичка-ратана у прісних водах України. Знахідки статевозрілих особин бичка-ратана в Дніпровському та Канівському водосховищах свідчать про його активне просування вверх по Дніпру. Вперше досліджено морфологічні характеристики бичка-ратана, що мешкає в умовах прісноводних екосистем. Між бичками прісноводних та морських місць проживання були виявлені певні відмінності морфологічних показників, які можуть відображати адаптаційні зміни до нового прісноводного середовища. Дніпровські особини бичка-ратана, порівняно з морськими, характеризуються певними морфологічними змінами, які можуть розглядатися як адаптація до особливостей проживання в прісних водах – більш каламутної (непрозорої) води та іншого спектра кормів. Неоднократні знахідки статевозрілих бичків у Дніпровських водосховищах підтверджують, що цей вид слід вважати як евригалинним, так і амфідромним. У той же час, незначна чисельність P. ratan у р. Дніпро дозволяє розглядати його статус у прісних водах України не як інвазійний, а як чужорідний вид. The ratan goby Ponticola ratan (Nordmann, 1840) is known as an inhabitant of marine and brackish waters of the Black Sea, Sea of Azov and the Caspian Sea. Sites of recent findings of the ratan goby in the freshwaters of Ukraine are presented. The reiterated records of pubescent individuals of the ratan goby in the Dniprovske and Kanivske Reservoirs indicate its active progression upstream of the Dnieper River. It allows us to confirm that this species can be considered both euryhaline and amphidromous. The morphological features of the ratan goby inhabiting freshwater reservoirs were studied for the first time. We found specific differences in morphological traits of the ratan goby between fish from freshwater and marine populations, which may reflect adaptive changes of Dnieper individuals to their new habitat characterized by more turbid freshwater and a different available diet. The low abundance of P. ratan in the Dnieper River allows us to consider its status in the fresh waters of Ukraine as not invasive but non-native.
Spreading and ecomorphological changes of the ratan goby Ponticola ratan (Nordmann, 1840) (gobiiformes: gobiidae) in the Dnieper river reservoirs, Ukraine
Новіцький Роман Олександрович https://orcid.org/0000-0001-9373-5759
Keywords: адаптація; adaptation; прісноводні екосистеми; freshwaters; чужорідні риби; non-native fish; евригалинність; euryhalinity; морфологія; morphology; морфометричні показники; morphometric indices