Теоретичні засади стратегічного управління розвитком сільських громад у рамках реалізації цілей сталого розвитку - Бондарчук, Наталія Володимирівна; Bondarchuk, Nataliia; Застава, Інна Анатоліївна; Zastava, Inna (ГО «Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління» Видавнича група «Наукові перспективи», 2025)
У статті розглядаються теоретичні засади стратегічного управління розвитком сільських територій з метою реалізації цілей сталого розвитку. Проаналізовано основні виклики, які стоять перед сільськими громадами, серед яких депопуляція, недостатній рівень ін фраструктури, обмежений доступ до енергетичних ресурсів, низька диверсифікація економіки та екологічні загрози. Узагальнивши та систематизувавши наукові підходи до визначення «сталого розвитку сільських територій» ми вважаємо, що ця категорія є, з одного боку, характеристикою здатності території, як соціально-економічної системи зберігати свої економічні, соціальні, екологічні та інші характеристики при зовнішньому або внутрішньому впливі; іншого -набір інструментів, методів та способів впливу на економічний, екологічний, соціальний аспект території з метою їхнього поліпшення. Акцентовано, що слід впроваджувати комплексний підхід до розвитку сільських територій, який включає модернізацію інфраструктури, підтримку малого та середнього бізнесу, розвиток агротуризму, регіонального маркетингу та ринкової інфраструктури. Визначено, що стратегічне управління повинно базуватися на принципах збалансованого розвитку, системного підходу, державної підтримки, ефективного управління та соціальної відповідальності. The article examines the theoretical principles of strategic management of rural development in order to achieve sustainable development goals. The main challenges facing rural communities are analyzed, including depopulation, insufficient infrastructure, limited access to energy resources, low diversification of the economy, and environmental threats. Having summarized and systematized scientific approaches to the definition of «sustainable development of rural areas», we believe that this category is, on the one hand, a characteristic of the ability of a territory as a socio- economic system to maintain its economic, social, environmental, and other characteristics under external or internal influence; on the other -a set of tools, methods, and ways to influence the economic, environmental, and social aspects of the territory in order to improve them. It is emphasized that an integrated approach to the development of rural areas should be implemented, which includes infrastructure modernization, support for small and medium-sized businesses, the development of agrotourism, regional marketing, and market infrastructure. It is determined that strategic management should be based on the principles of balanced development, a systemic approach, state support, effective management and social responsibility. The role of the UN ustainable Development Goals in the process of strategic management of rural areas is considered, which involves the integration of economic, social and environmental aspects into local policies.
Theoretical principles of strategic management of rural community development within the framework of implementing sustainable development goals
Keywords: стратегічне управління; strategic management; сталий розвиток; sustainable development; сільські території; rural areas; місцеве самоврядування; local government