Вплив рівня мінерального живлення на урожайність соняшнику в умовах Дніпропетровської дослідної станції Інституту овочівництва і баштанництва НААН України - Баранець, Анастасія Віталіївна; Baranets, Anastasiia Vitaliivna (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Соняшник (Helianthus annuus L.) є однією з провідних олійних культур України, а його частка у структурі посівів у степовій зоні традиційно висока. Для Північного Степу визначальними чинниками формування врожаю є нестійке зволоження, високі температури влітку та часті повітряно-ґрунтові посухи у критичні фази (бутонізація–цвітіння–налив насіння). За таких умов продуктивність культури значною мірою залежить від агрофону, сформованого попередником, та від раціонального рівня мінерального живлення, яке має не лише підвищувати урожайність, а й забезпечувати економічну окупність витрат. Soniashnyk (Helianthus annuus L.) ye odniieiu z providnykh oliinykh kultur Ukrainy, a yoho chastka u strukturi posiviv u stepovii zoni tradytsiino vysoka. Dlia Pivnichnoho Stepu vyznachalnymy chynnykamy formuvannia vrozhaiu ye nestiike zvolozhennia, vysoki temperatury vlitku ta chasti povitriano-gruntovi posukhy u krytychni fazy (butonizatsiia–tsvitinnia–nalyv nasinnia). Za takykh umov produktyvnist kultury znachnoiu miroiu zalezhyt vid ahrofonu, sformovanoho poperednykom, ta vid ratsionalnoho rivnia mineralnoho zhyvlennia, yake maie ne lyshe pidvyshchuvaty urozhainist, a y zabezpechuvaty ekonomichnu okupnist vytrat.
Vplyv rivnia mineralnoho zhyvlennia na urozhainist soniashnyku v umovakh Dnipropetrovskoi doslidnoi stantsii Instytutu ovochivnytstva i bashtannytstva NAAN Ukrainy
Keywords: соняшник; soniashnyk; добрива; dobryva; попередник; poperednyk; гібрид; hibryd; NPK