Органічна хімія. Ациклічні сполуки. Частина III - Чигвінцева, Ольга Павлівна; Chigvintseva, Olga; Рула, Ірина Василівна; Rula, Iryna; Бойко, Юлія Володимирівна; Boyko, Yulіya (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Органічна хімія займає ключове значення у ряді дисциплін, які вивчаються майбутніми фахівцями в агрономічній галузі. Адже більшість процесів, які відбуваються у живих організмах як рослинного так і тваринного походження, мають у своїй основі взаємодію органічних речовин між собою, зокрема, енергетичний та пластичний обміни речовин. Крім того, знання органічної хімії – це необхідна складова світогляду сучасної людини, так як більшість речовин, що оточують нас у побуті, мають органічне походження. Тому засвоєння органічної хімії є базисом для оволодіння у подальшому фаховими дисциплінами, а також необхідними професійними навичками. Навчальний посібник “Органічна хімія. Ациклічні сполуки. Частина ІІІ” з дисципліни “Хімія” призначений для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 201 “Агрономія” ОПП “Агрономія”. У посібнику закономірно розкривається 26 тем, починаючи з теорії будови органічних сполук О.М. Бутлерова та сучасних уявлень про хімічні зв’язки і завершуючи полісахаридами. Таке послідовне викладання матеріалу допоможе здобувачам вищої освіти засвоїти матеріал та отримати необхідні компетенції при вивченні дисципліни “Хімія”. Кожна тема містить опис класу органічних сполук за схемою: літературні джерела, класифікація, ізомерія та номенклатура, фізичні та хімічні властивості, добування, застосування, а також окремі представники. За допомогою QR-кодів, які є у кожній темі, здобувачі вищої освіти зможуть дізнатись багато цікавого і корисного для подальшого навчання. Усі розділи містять комплект тестових завдань для самоконтролю та QR-коди, які містять посилання на інтерактивні вправи, що сприятиме кращому засвоєнню матеріалу. Колектив авторів доклав багато зусиль, щоб зробити навчання не лише корисним, але і приємним та цікавим. Orhanichna khimiia zaimaie kliuchove znachennia u riadi dystsyplin, yaki vyvchaiutsia maibutnimy fakhivtsiamy v ahronomichnii haluzi. Adzhe bilshist protsesiv, yaki vidbuvaiutsia u zhyvykh orhanizmakh yak roslynnoho tak i tvarynnoho pokhodzhennia, maiut u svoii osnovi vzaiemodiiu orhanichnykh rechovyn mizh soboiu, zokrema, enerhetychnyi ta plastychnyi obminy rechovyn. Krim toho, znannia orhanichnoi khimii – tse neobkhidna skladova svitohliadu suchasnoi liudyny, tak yak bilshist rechovyn, shcho otochuiut nas u pobuti, maiut orhanichne pokhodzhennia. Tomu zasvoiennia orhanichnoi khimii ye bazysom dlia ovolodinnia u podalshomu fakhovymy dystsyplinamy, a takozh neobkhidnymy profesiinymy navychkamy. Navchalnyi posibnyk “Orhanichna khimiia. Atsyklichni spoluky. Chastyna III” z dystsypliny “Khimiia” pryznachenyi dlia zdobuvachiv pershoho (bakalavrskoho) rivnia vyshchoi osvity spetsialnosti 201 “Ahronomiia” OPP “Ahronomiia”. U posibnyku zakonomirno rozkryvaietsia 26 tem, pochynaiuchy z teorii budovy orhanichnykh spoluk O.M. Butlerova ta suchasnykh uiavlen pro khimichni zviazky i zavershuiuchy polisakharydamy. Take poslidovne vykladannia materialu dopomozhe zdobuvacham vyshchoi osvity zasvoity material ta otrymaty neobkhidni kompetentsii pry vyvchenni dystsypliny “Khimiia”. Kozhna tema mistyt opys klasu orhanichnykh spoluk za skhemoiu: literaturni dzherela, klasyfikatsiia, izomeriia ta nomenklatura, fizychni ta khimichni vlastyvosti, dobuvannia, zastosuvannia, a takozh okremi predstavnyky. Za dopomohoiu QR-kodiv, yaki ye u kozhnii temi, zdobuvachi vyshchoi osvity zmozhut diznatys bahato tsikavoho i korysnoho dlia podalshoho navchannia. Usi rozdily mistiat komplekt testovykh zavdan dlia samokontroliu ta QR-kody, yaki mistiat posylannia na interaktyvni vpravy, shcho spryiatyme krashchomu zasvoienniu materialu. Kolektyv avtoriv doklav bahato zusyl, shchob zrobyty navchannia ne lyshe korysnym, ale i pryiemnym ta tsikavym.
Orhanichna khimiia. Atsyklichni spoluky. Chastyna III
Keywords: органічна хімія; orhanichna khimiia; класифікація органічних речовин; klasyfikatsiia orhanichnykh rechovyn; властивості речовин та їх перетворення; vlastyvosti rechovyn ta yikh peretvorennia; ациклічні сполуки; atsyklichni spoluky