Удосконалення технологічного процесу створення мікроклімату на свинофермі з розробкою системи рекуперації теплоти відпрацьованого повітря - Литвиненко, Ярослав Андрійович; Lytvynenko, Yaroslav Andriiovych (Дніпровський державний аграрно–економічний університет, 2024)
Створення мікроклімату, саме цей чинник найбільше може повпливати на продуктивність та здоров’я тварин. Мікроклімат в основі своїй це сукупність параметрів, які в кінцевому свині. Створюють ідеальні умови для зростання, розвинення та розмноження свиней. В мікроклімат входять такі параметри, як: температурний режим, хімічний склад приміщення, вологість у приміщенні, концентрація пилевого середовища та кількість пилу, вміст мікроорганізмів у приміщенні, а також одним із головних серед цих параметрів є рухомість повітря, тобто справність і правильне розташування вентиляції. Причому всі ці фактори взаємопов’язані, і не один з них не може бути виключений. Всі вони в своїй взаємодії формують правильний обмін речовин, найкращий теплообмін та газообмін, фізико-хімічні властивості крові тварин, їх температуру тіла. Stvorennia mikroklimatu, same tsei chynnyk naibilshe mozhe povplyvaty na produktyvnist ta zdorovia tvaryn. Mikroklimat v osnovi svoii tse sukupnist parametriv, yaki v kintsevomu svyni. Stvoriuiut idealni umovy dlia zrostannia, rozvynennia ta rozmnozhennia svynei. V mikroklimat vkhodiat taki parametry, yak: temperaturnyi rezhym, khimichnyi sklad prymishchennia, volohist u prymishchenni, kontsentratsiia pylevoho seredovyshcha ta kilkist pylu, vmist mikroorhanizmiv u prymishchenni, a takozh odnym iz holovnykh sered tsykh parametriv ye rukhomist povitria, tobto spravnist i pravylne roztashuvannia ventyliatsii. Prychomu vsi tsi faktory vzaiemopoviazani, i ne odyn z nykh ne mozhe buty vykliuchenyi. Vsi vony v svoii vzaiemodii formuiut pravylnyi obmin rechovyn, naikrashchyi teploobmin ta hazoobmin, fizyko-khimichni vlastyvosti krovi tvaryn, yikh temperaturu tila.
Udoskonalennia tekhnolohichnoho protsesu stvorennia mikroklimatu na svynofermi z rozrobkoiu systemy rekuperatsii teploty vidpratsovanoho povitria
Keywords: мікроклімат; mikroklimat; теплообмінник; teploobminnyk; рекуператор; rekuperator; вентиляція; ventyliatsiia; припливні клапани; pryplyvni klapany