Эпизоотический штамм Pasteurella multocida subs. septica № 15 - Сосницький, Олександр Іванович; Sosnitskyi, O.; Sosnitsky, O. I.; Sosnitsky, A. I.; Sosnitskiy, A.; Sosnitskiy, A. I.; Sosnitskyi, A.; Sosnitskyi, A. I.; Sosnitskiy, Olexandr Ivanovych; Sosnitskyi, Oleksandr; Sosnztskyi, A. I.; Sosnytskyi, O. I. (Харківська державна зооветеринарна академія, 2015)
При виникненні емерджентної форми септичного пастерельозу у кролів вдалося ізолювати чисту культуру збудника, яку ідентифікували як P. multocida subs. septica, за капсульним антигеном серовар В. Бактерії володіли типовими для підвиду властивостями, були високовірулентними і дозанезалежними для білих мишей і кролів, середньовірулентними і дозазалежними для морських свинок, непатогенними для 90-120 добових курчат, навіть при зараженні занадто великими дозами, дорівнюючих 95 lg НВЧ, що відповідає 3,2×1010 ж.м.к. При возникновении эмерджентной формы септического пастереллеза у кроликов удалось изолировать чистую культуру возбудителя, которую идентифицировали как P. multocida subs. septica, по капсульному антигену серовар В. Бактерии обладали типичными для подвида свойствами, были высоковирулентными и дозанезависимыми для белых мышей и кроликов, умеренно вирулентными и дозазависимыми для морских свинок и непатогенными для 90-120 суточных цыплят, даже при заражении сверхбольшими дозами, содержащими 95 lg НВЧ или 3,2×1010 ж.м.к. When an emergent form of septic pasteurellosis in rabbits failed to isolate a pure culture of the pathogen, which identified as P. multocida subs. septica, for capsular antigen serovar B. Bacteria possess typical subspecies properties of highly and were dose independent for white mice and rabbits, and middle virulent and dose dependent for guinea pigs, nonpathogenic for 90-120 day-old chicks, even when infected extra-large doses, amounting to 95 lg microwave, corresponding to 3,2 × 1010 l.m.c.
Епізоотичний штам Pasteurella multocida subs. septica № 15
Epizootic strain Pasteurella multocida subs. septica № 15
Сосницький Олександр Іванович https://orcid.org/0000-0002-2853-9732
Keywords: дозанезалежність; dose independent; епізоотична культура; epizootic culture; P. multocida subs. septica; P. multocida subs. septica; скринінг властивостей; screening properties; вірулентність; virulence; патогенність; pathogenicity