Формування і розвиток організаційно-правового механізму захисту інформаційних прав і свобод людини в Україні - Васільєва, Леся Миколаївна; Vasilyeva, Lesya; Пугач, Андрій Миколайович; Puhach, Andrii (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Стаття присвячена формуванню і розвитку організаційно-правового механізму захисту інформаційних прав і свобод людини в Україні. Встановлено, що інформація стала важливим ресурсом у сучасному суспільстві, визначаючи розвиток не лише економічних, але й соціальних, культурних та політичних процесів, що створює необхідність чіткого правового регулювання інформаційних прав та свобод людини, відповідно, права на доступ до інформації, її обробку та поширення є основоположними для забезпечення демократії та розвитку громадянського суспільства. У статті акцентується, що розвиток технологій і глобалізація вимагають постійного вдосконалення та адаптації правових норм, що стосуються захисту інформаційних прав людини, для ефективного реагування на нові виклики в цифровому середовищі. The article is devoted to the formation and development of the organizational and legal mechanism for the protection of information rights and freedoms in Ukraine. It has been determined that information has become an important resource in modern society, determining the development of not only economic, but also social, cultural and political processes, which creates the need for a clear legal regulation of information rights and freedoms of a person, respectively, the right to access to information, its processing and dissemination are fundamental for ensuring democracy and development of civil society. The article emphasizes that the development of technology and globalization require constant improvement and adaptation of legal norms relating to the protection of information human rights in order to effectively respond to new challenges in the digital environment.
Formation and development of the organizational and legal mechanism for the protection of information rights and freedoms in Ukraine
Keywords: глобалізація; globalization; захист; protection; інформаційні права; information rights; інформаційне суспільство; information society; інформаційні технології; information technology; міжнародне право; international law; організаційно-правовий механізм; organizational and legal mechanism; права і свободи людини; human rights and freedoms