Екологічні принципи функціонування підстилки полезахисних насаджень Дніпропетровщини - Рубінштейн, Антоніна Віталіївна; Rubinshtein, Antonina Vitaliivna (Дніпровський державний аграрно–економічний університет, 2024)
Дослідження основних екологічних принципів функціонування підстилок насаджень полезахисного призначення Дніпропетровщини, виявлення особливостей морфологічних ознак та мікроелементного складу підстилкового шару полезахисних деревних екосистем. Демонстрація можливості використання підстилкових характеристик у якості показників функціонального та екологічного стану полезахисних насаджень, що існують в умовах невідповідності екологічним умовам зростання деревних рослин на території степової зони України. Doslidzhennia osnovnykh ekolohichnykh pryntsypiv funktsionuvannia pidstylok nasadzhen polezakhysnoho pryznachennia Dnipropetrovshchyny, vyiavlennia osoblyvostei morfolohichnykh oznak ta mikroelementnoho skladu pidstylkovoho sharu polezakhysnykh derevnykh ekosystem. Demonstratsiia mozhlyvosti vykorystannia pidstylkovykh kharakterystyk u yakosti pokaznykiv funktsionalnoho ta ekolohichnoho stanu polezakhysnykh nasadzhen, shcho isnuiut v umovakh nevidpovidnosti ekolohichnym umovam zrostannia derevnykh roslyn na terytorii stepovoi zony Ukrainy.
Ekolohichni pryntsypy funktsionuvannia pidstylky polezakhysnykh nasadzhen Dnipropetrovshchyny
Keywords: підстилка; pidstylka; полезахисні насадження; polezakhysni nasadzhennia; принципи функціонування підстилки; pryntsypy funktsionuvannia pidstylky; мікроелементний склад; mikroelementnyi sklad; морфологічні характеристики підстилки; morfolohichni kharakterystyky pidstylky