Зміна вмісту рухомого фосфору в генетичних горизонтах чорнозему звичайного на ріллі відносно цілини в умовах північного Степу України - Крамарьов, Сергій Михайлович; Kramar’ov, Sergiy; Крамарьов, О.С.; Kramar’ov, О.; Писаренко, Павло Вікторович; Pisarenko, Pavlo; Христенко, Анатолій Олександрович; Khristenko, Anatoly; Токмакова, Л.М.; Tokmakova, L.; Жученко, C.I.; Zhuchenko, S.; et al. (Полтавська державна аграрна академія, 2014)
Проаналізовано зміну вмісту рухомого фосфору в генетичних горизонтах чорнозему звичайного на ріллі відносно цілини в умовах північного Степу України за різних методів досліджень. Для точної діагностики фосфатного стану даних ґрунтів слід використовувати один із трьох методів: Карпінського– Зам'ятіної (ДСТУ 4727), Мачигіна (ДСТУ 4114) або Oлсена (ДСТУ ISO 11263). Встановлено, що реальна природна забезпеченість орного шару чорноземів звичайних фосфором відповідає межі низької та середньої забезпеченості цим елементом живлення рослин. The change in the content of mobile phosphorus in genetic horizons of common chernozem on arable land relative to virgin lands in the northern steppe of Ukraine by different research methods. To accurately diagnose the phosphate state of these soils should use one of three methods: Karpinsky - Zamyatina (DSTU 4727), Machigin (DSTU 4114) or Olsen (DSTU ISO 11263). It is established that it is real natural security of the arable layer of chernozems conventional phosphorus corresponds to the low and average supply of this battery plants.
Changes in the content of mobile phosphorus in the genetic horizons of common chernozem on arable land relative to virgin lands in the northern steppe of Ukraine
Keywords: вміст рухомого фосфору; content of mobile phosphorus; мікроорганізми; microorganisms; рілля; arable land; цілина; virgin land; чорнозем звичайний; chernozem