Ефективність оперативного і консервативного лікування сук з піометрою в умовах ФОП Бойко О.Л. міста Дніпро - Жбир, А. М.; Zhbyr, A. M. (Дніпровський ДАЕУ, 2022)
Виявлено сезонну залежність виникнення піометри – взимку (35 %) та навесні (40 %). Частіше піометру діагностували у дорослих сук віком 5-6, 6-7 та 4-5 років, на долю яких припадає 76% (відповідно 31%, 25% та 20%). За результатами гістологічних досліджень встановлено, що у 30% сук з піометрою в ендометрії розвиваються деструктивні процеси з повним блокуванням лютеолітичної функції, у 50% – неповним і ще у 20% – слаб-ким. За консервативного лікування сук з піометрою використання пер-шої схеми забезпечило одужання 30% тварин, тоді як за другою схемою терапевтичний ефект був на рівні 66,7%. Однак, оперативний метод є більш ефективним у відношенні збереження життя хворих на піометру сук (96,6%). The seasonal dependence of pyometra – winter (35%) and spring (40%). Pyometra was most often diagnosed in adult bitches aged 5-6, 6-7 and 4-5 years, which accounted for 76% (31%, 25% and 20%, respectively). According to the results of histological studies, it was found that 30% of bitches with pyometra in the endometrium develop destructive processes with complete blockage of luteolytic function, 50% – incomplete and another 20% – weak. With conservative treatment of bitches with pyometra, the use of the first scheme provided recovery of 30% of animals, while the second scheme had a therapeutic effect of 66.7%. However, the operative method is more ef-fective in saving the lives of patients with pyometra bitches (96.6%).
Effectiveness of operative and conservative treatment of bitches with pyometra in the conditions of ІЕ Boyko O.L. the city of Dnipro
Keywords: консервативне та оперативне лікування; conservative and operative treatment; суки; bitches; піометра; pyometra; поширеність; prevalence; сезонна та вікова залежність; seasonal and age dependence