Удосконалення технології вирощування буряків цукрових з обґрунтуванням конструкції копача збиральної машини - Петренко, Іван Сергійович; Petrenko, Ivan Serhiiovych (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
В роботі проведено аналіз сучасних технологій і розроблено технологію вирощування буряків цукрових для умов і на замовлення селянського фермерського господарства «Нове» Царичанського району Дніпропетровської області. Складено технологічну карту вирощування і визначено необхідний комплекс машин зі складанням графіків використання тракторів і сільськогосподарських машин. Проведено патентний і літературний аналіз і розроблена конструкція копача і проведені розрахунки основних його параметрів і режиму роботи. Визначено технологічні показники роботи машини. Розроблені заходи з охорони праці можуть бути використані при проведенні інструктажів при вирощуванні буряків і підвищать рівень безпеки працівників при виконанні технологічних операцій. Річний економічний ефект від застосування розробок на практиці становить 37300 грн., а затрати на розробку і впровадження окупаються протягом першого року її використання. V roboti provedeno analiz suchasnykh tekhnolohii i rozrobleno tekhnolohiiu vyroshchuvannia buriakiv tsukrovykh dlia umov i na zamovlennia selianskoho fermerskoho hospodarstva «Nove» Tsarychanskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti. Skladeno tekhnolohichnu kartu vyroshchuvannia i vyznacheno neobkhidnyi kompleks mashyn zi skladanniam hrafikiv vykorystannia traktoriv i silskohospodarskykh mashyn. Provedeno patentnyi i literaturnyi analiz i rozroblena konstruktsiia kopacha i provedeni rozrakhunky osnovnykh yoho parametriv i rezhymu roboty. Vyznacheno tekhnolohichni pokaznyky roboty mashyny. Rozrobleni zakhody z okhorony pratsi mozhut buty vykorystani pry provedenni instruktazhiv pry vyroshchuvanni buriakiv i pidvyshchat riven bezpeky pratsivnykiv pry vykonanni tekhnolohichnykh operatsii. Richnyi ekonomichnyi efekt vid zastosuvannia rozrobok na praktytsi stanovyt 37300 hrn., a zatraty na rozrobku i vprovadzhennia okupaiutsia protiahom pershoho roku yii vykorystannia.
Udoskonalennia tekhnolohii vyroshchuvannia buriakiv tsukrovykh z obgruntuvanniam konstruktsii kopacha zbyralnoi mashyny
Keywords: економічний ефект; ekonomichnyi efekt; буряк цукровий; buriak tsukrovyi; коренеплоди; koreneplody; технологія; tekhnolohiia; збиральна машина; zbyralna mashyna; параметри; parametry; режим роботи; rezhym roboty; охорона праці; okhorona pratsi