Модернізація публічного управління повоєнного відновлення економіки і ревіталізації територій через механізм реалізації стратегії міжнародної конкурентоспроможності України - Крушельницький, Андрій Андрійович; Krushelnytsky, Andriy; Плєнцак, Віталій Анатолійович; Plentsak, Vitaliy (Університет митної справи та фінансів, 2024)
У статті висвітлені пропозиції щодо модернізації публічного управління для потреб повоєнного відновлення економіки і ревіталізації територій через механізм реалізації стратегії міжнародної конкурентоспроможності територіальних громад і країни в цілому. За результатами проведеного дослідження авторами визначено, що Стратегія міжнародної конкурентоспроможності країни містить комплекс заходів і політик зміцнення конкурентних позицій країни на довготривалу перспективу, які загалом є механізмом підвищення здатності країни конкурувати на глобальному рівні в умовах війни й у повоєнний період. Наведені ключові аргументи щодо розуміння Стратегії міжнародної конкурентоспроможності країни як одного із важливих механізмів модернізації публічного управління для відновлення економіки країни і ревіталізації її окремих територій. Зокрема такі: визначення пріоритетів, що дозволяє виокремити ключові сектори управління, економіки, і ревіталізації насамперед саме тих територій, які мають найбільший потенціал для відновлення та зростання; виокремлення інструментів підвищення ефективності публічного управління; мобілізація внутрішніх та зовнішніх ресурсів; трансформація міграційної політики, забезпечення стійкості і конкурентності економіки і окремих територій The article highlights proposals for the modernization of public administration for the needs of post-war economic recovery and territorial revitalization through the mechanism of implementing the strategy of international competitiveness of territorial communities and the country as a whole. The authors prove that the adoption of the strategy of international competitiveness of Ukraine will ensure the determination of clear priorities and directions of economic policy, which will contribute to effective recovery and ensure sustainable economic growth by ensuring the institutional capacity of public administration. Based on the results of the research conducted by the authors, it was determined that the country's International Competitiveness Strategy contains a set of measures and policies to strengthen the country's competitive position in the long term, which are generally a mechanism for increasing the country's ability to compete at the global level in the war and post-war period. The key arguments for understanding the Strategy of the country's international competitiveness as one of the important mechanisms for the modernization of public administration for the restoration of the country's economy and the revitalization of its individual territories are given
Modernization of the public administration of post-war economic recovery and territorial revitalization through the mechanism of implementation of the strategy of international competitiveness of Ukraine
Keywords: публічне управління; public administration; війна; war; інституційна спроможніст; institutional capacity; відновлення економіки; economic recovery; ревіталізація територій; territorial revitalization; конкурентоспроможність країни; country's competitiveness; стратегія міжнародної конкурентоспроможності країни; country's international competitiveness strategy