Структура та властивості дисперсно-армованого композицйного в’яжучого матеріалу - Гришко, Ганна; Grishko, Hanna (ДП "Український науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут будівельних матеріалів та виробів", 2021)
Для визначення впливу поверхні розділу на морфологію кристалів, формування каркаса і структуру затверділої суміші, проведено ряд досліджень на гіпсових і цементних в'яжучих речовинах. Спочатку досліджували формування структури у водному середовищі - потім з добавкою ПАР. Далі для визначення впливу твердої поверхні на процеси гідратації вводили дискретні волокна. При цьому аналіз результатів показує, що крім армуючої дії волокон, значну роль відіграє межа розділу волокно-матриця, активність і величина поверхні. We have conducted several studies using gypsum and cement binders in order to assess the influence of interface on the morphology of crystals, scaffold formation, and structure of hardened mixture. First, structure formation was studied in aqueous medium, and then a surfactant was added. Next, we added discrete fibers to assess the impact of solid surface on hydration processes. It is notable that the results analysis shows that the fiber-matrix interface, surface activity, and surface area play a significant role.
Структура и свойства дисперсно-армированного композиционного вяжущего материала
Structure and Properties of Disperse-reinforced Composite Binder
Keywords: композиційні в'яжучі матеріали; composite binders; властивості; properties; дисперсно-армовані розчини; disperse-reinforced solutions; гідратація; hydration; структура; structure; твердіння; hardening