Нові методи та препарати для лікування хворих маститом корів - Корейба, Людмила Володимирівна; Koreyba, Ludmila; Koreyba, L. V.; Koreyba, Lyudmila Volodymyrivna; Koreyba, L.; Koreiba, L. V.; Coregba, L. V.; Korejba, L.; Koreyba, Lyudmila; Koreiba, L.; Cуслова, Наталія Іванівна; Suslova, Natalіya; et al. (Sergeieva&Co, Karlsruhe, 2025)
Доведено, що антибіотикотерапія продовжує відігравати важливу роль у лікуванні хворих маститом молочних корів, тому як антибіотики є основою більшості схем лікування. Існує два варіанти: інтрамамарні і системні антибіотики, що вводяться внутрішньом’язово або підшкірно. Інтрамамарні антибіотики застосовують з метою лікуванням корів з легким неускладненим маститом в одній чверті. Системні антибіотики використовують за ураження більше однієї чверті вимені. Комбінована терапія з використанням як системних, так і інтрамамарних антибіотиків підвищує ефективність лікування хворих тварин. Очевидна неефективність лікування маститу у корів зазвичай пов’язана з недостатньою кількістю антибіотиків, які даються протягом короткого періоду часу. При цьому не всі тварини піддаються лікуванню. Успішне лікування хворих маститом корів досягалось альтернативними стратегіями терапії, включаючи поєднання як інтрамамарної інфузії, так і парентерального введення (ін’єкції) антибіотиків. Комплексна терапія, яка передбачає тривале введення лікарських засобів, забезпечує ефективність лікування. Неантибіотичні підходи до лікування, що включають ін’єкції окситоцину ведуть до збільшення частоти рецидивів. Терапія маститу в сухостійних або нелактуючих корів майже завжди успішніша, порівняно з лактуючими. It has been proven that antibiotic therapy continues to play a crucial role in the treatment of dairy cows, affected by mastitis. Antibiotics serve as the foundational component of therapeutic protocols. Two primary routes of antibiotic administration are employed: intramammary infusion and systemic delivery via intramuscular or subcutaneous injection. Intramammary antibiotics are primarily administered for the treatment of dairy cows exhibiting mild, uncomplicated mastitis confined to a single quarter. Systematic antibiotics are indicated when multiple quarters of the udder are affected. Combined therapy utilizing both systemic and intramammary antibiotics enhances the treatment efficacy in affected animals. The apparent ineffectiveness of mastitis treatment in dairy cows is often attributed to insufficient antibiotic dosages administered over a short duration. Nevertheless, not all animals respond favorably to treatment. Consequently, alternative therapeutic strategies have been developed, including the combination of intramammary infusion and parenteral (intramuscular or subcutaneous) antibiotic administration, to achieve successful treatment outcomes in dairy cows. Prolonged administration of pharmacological agents within a comprehensive therapeutic regimen ensures enhanced treatment efficacy. Non-antibiotic approaches to mastitis treatment, such as oxytocin injections, have been associated with increased recurrence rates. Mastitis therapy is generally more effective in dry or non-lactating cows compared to lactating cows.
Innovative approaches and therapeutic agents for the treatment of bovine mastitis
Корейба Людмила Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-8658-1779 Cуслова Наталія Іванівна https://orcid.org/0000-0001-9500-9224 Чумак Владислав Олександрович https://orcid.org/0000-0002-0140-3982
Keywords: нестероїдні протизапальні препарати; non-steroid anti-inflammatory drugs; корови; cows; мастит; mastitis; антибіотикотерапія; antibiotic administration; комплексна та регідратаційна терапія; combined and infusion administration