Особливості трансформації іхтіофауни на різних ділянках ріки Самара (Дніпропетровська область) внаслідок техногенного забруднення - Гаркуша, Антон Миколайович; Harkusha, Anton Mykolaiovych (Дніпровський ДАЕУ, 2025)
У роботі здійснена оцінка сучасного стану іхтіоценозу р. Самара та визначення особливостей трансформації іхтіофауни на різних ділянках ріки внаслідок техногенного забруднення. Досліджено видовий склад р. Самара, кількісні та якісні показники іхтіофауни ріки Самара на різних ділянках. Визначені структурні і функціональні особливості фауни риб. Порівняння склад іхтіофауни з різних ділянок р. Самара показало негативний вплив на популяції скидів високомінералізованих шахтних вод. Виявлені характерні відмінності в іхтіоценозі різних ділянок Самари (зміни складу іхтіофауни, трансформація трофічних груп). Проаналізовані причини змін видового складу риб та їх кількісних і якісних показників. Робота базується на поєднанні теоретичних джерел та власних спостережень. За період досліджень було відібрано 16 проб на 8 станціях, проаналізовано 246 екземплярів риб, що належать до 21 виду. Застосовані різноманітні методики вивчення риб. Кваліфікаційна робота викладена на 52 сторінках, містить 1 таблицю, 9 рисунків. Складається з анотації, вступу, огляду літератури, матеріалів і методів дослідження, власних досліджень (загальна характеристика іхтіофауни ріки Самара, оцінка потенційної залежності показників іхтіомаси риб р. Самари від рівня мінералізації), охорони праці та безпеки у надзвичайних ситуаціях, висновків, списку літератури, який включає 76 джерел. The work assesses the current state of the ichthyocenosis of the Samara River and determines the features of the transformation of the ichthyofauna in different sections of the river due to technogenic pollution. The species composition of the Samara River, quantitative and qualitative indicators of the ichthyofauna of the Samara River in different sections are studied. The structural and functional features of the fish fauna are determined. Comparison of the composition of ichthyofauna from different sections of the Samara River showed a negative impact on populations of discharges of highly mineralized mine waters. Characteristic differences in the ichthyocenosis of different sections of the Samara were revealed (changes in the composition of ichthyofauna, transformation of trophic groups). The reasons for changes in the species composition of fish and their quantitative and qualitative indicators were analyzed. The work is based on a combination of theoretical sources and own observations. During the research period, 16 samples were taken at 8 stations, 246 specimens of fish belonging to 21 species were analyzed. Various methods of studying fish were applied. The qualification work is presented on 52 pages, contains 1 table, 9 figures. It consists of an abstract, introduction, literature review, materials and research methods, own research (general characteristics of the ichthyofauna of the Samara River, assessment of the potential dependence of the ichthyomas of fish in the Samara River on the level of mineralization), labor protection and safety in emergency situations, conclusions, and a list of references, which includes 76 sources.
Peculiarities of transformation of ichthyofauna in different sections of the Samara River (Dnipropetrovsk region) due to technogenic pollution
Keywords: техногенне забруднення; technogenic pollution; Україна; Ukraine; річка Самара; Samara River; трансформація іхтіофауни; transformation of ichthyofauna