Результативність вирощування мальків стерляді (Acipenser ruthenus) в басейнах за різного режиму годівлі - Корнієнко, В. О.; Kornienko, V. O.; Оліфіренко, В. В.; Olifirenko, V. V.; Рожков, Володимир Вікторович; Rozhkov, V.; Rozhkov, V. V. (Херсонський ДАЕУ, 2020)
У даній статті нами розглянуті результати експериментальних робіт з вивчення впливу окремих еколого-технологічних параметрів на якість посадкового матеріалу стерляді в басейнах при вирощуванні з різною величиною добового кормового раціону. В ході постановки прямого експерименту було сформовано чотири варіанти із різною відносної величиною добового раціону в межах 30–60 % від маси тіла молоді. Матеріалом досліджень виступали мальки стерляді. Формування дослідних груп і підрахунок проводилося за принципом груп-аналогів методом еталонів, із щільністю посадки мальків в 2,0 тис. екз/м2 та двократною повторністю варіантів. Головними результуючими критеріями були прийняті виживаність мальків, досягнення оптимальних екстер’єрних показників та рибопродуктивність. Проведений аналіз впливу величини добового раціону годівлі на ефективність вирощування мальків стерляді дозволив зазначити, що доведення відносного об’єму добового раціону при годівлі молоді до 40–50 % від маси тіла у межах температури води 18–22°С позитивно впливає на виживаність,темп росту та ефективність використання кормів на ріст. Середня маса мальків зростає на 5,57–8,01 %, рибопродуктивність – на 18–24 %. Подальше збільшення відносного об’єму добового раціону до 60 % від маси тіла за головними рибогосподарськими показниками не перебільшує вище згаданих варіантів.Найбільш високі показники коефіцієнту масонакопичення були характерні для експериментальних груп, в яких відносний об’єм добового раціону складав 50 % від маси тіла. Максимальні показники коефіцієнту масонакопичення мальків стерляді для даного варіанту складали в залежності від групи 0,52–0,61. Ефективність використання кормів личинками та мальками інших варіантів була суттєво нижчою,максимальні значення коефіцієнту масонакопичення коливалися в межах 0,35–0,39. Результати досліджень суттєво вдосконалюють технологію вирощування посадкового матеріалу Acipenser ruthenusв умовах рибничих господарств. In this article, we consider the results of experimental work on the study of the influence of individual technological parameters on the quality of sterlet planting material. The main parameter was the amount of the daily food ration. In the course of the experiment, four variants were formed with the value of the daily feeding ration in the range of 30–60 % of the fish body weight. The research material was sterlet fry. The formation of the experimental groups was carried out according to the principle of analogous groups and two-fold repetition of the variants. The stocking density of fry was two thousand fry / m2 . The main resulting criteria were the survival rate of fry, the achievement of optimal conformation parameters and fish productivity. The analysis made it possible to note that the value of the daily food ration significantly affects the results of growing sterlet fry in the basins. With the value of the relative volume of the daily ration when feeding fry in 40–50 % of the body weight, the survival rate, growth rate and the efficiency of using feed for growth increase. The average weight of fry grows by 5.57–8.01 %, fish productivity – by 18–24 %. A further increase in the relative volume of the daily ration up to 60 % of the body weight in terms of the main fishery indicators does not exceed the above options. The highest indices of the coefficient of mass accumulation by fry were characteristic of the experimental groups, in which the relative volume of the daily ration was 50% of the body weight. The maximum indicators of mass accumulation by sterlet fry for this variant were, depending on the group, 0.52–0.61. The efficiency of feed use by fry of other variants was significantly lower, the maximum values of the mass accumulation coefficient ranged from 0.35 to 0.39. The research results significantly improve the technology of growing Acipenser ruthenus planting material in the conditions of specialized fish farms.
Results of cultivation of sterlet fry (Acipenser ruthenus) in pools at different feeding mode
Рожков Володимир Вікторович https://orcid.org/0000-0002-2430-8267
Keywords: вирощування в басейнах; rearing in pools; стерлядь; sterlet; личинки; larvae; виживаність; survival; рибопродуктивність; fish productivity; темп росту; growth rate