Вагінальний пролапс у собак: причини поширення, особливості клінічного прояву і лікування - Зима, Іван Вікторович; Zyma, Ivan Viktorovych; Іванов, Кирило Валентинович; Ivanov, Kyrylo Valentynovych; Пірожкова, Єлизавета Євгеніївна; Pirozhkova, Yelyzaveta Yevheniivna; Рябоконь, Віталій Миколайович; Riabokon’, V. M.; Ryabokon, V. M.; Корейба, Людмила Володимирівна; Koreyba, Ludmila; Koreyba, L. V.; et al. (International Science Group, 2023)
Вагінальний пролапс характеризується частковим чи повним виверненням стінок піхви через статеву щілину назовні, що частіше реєструється у собак під час тічки, і рідше – під час щенності. Причинами даної патології є розслаблення паравагінальної клітковини, яка фіксує піхву, внаслідок підвищення внутрішньочеревного тиску, проносів і запорів. Сприяють огріхи в годівлі й утриманні, а саме мінеральне голодування, гіповітамінози, відсутність моціону; дистоція родів (крупноплідність, багатоплідність); виснаження, старість і т.п. Оваріогістероектомія за гіперплазії піхви є ефективним методом лікування хворих сук. Показаннями до виконання оваріогістероектомії є вагінальний пролапс піхви із травмованою слизовою оболонкою; з неускладненим виверненням першого і другого типів з метою попередження рецидиву. Консервативне лікування проводиться у вагітних собак за бажанням власника з метою попередження травм і пошкодження тканин піхви та попередження занесення інфекції, розвитку патогенної мікрофлори й запальних процесів у геніталіях. Vahinalnyi prolaps kharakteryzuietsia chastkovym chy povnym vyvernenniam stinok pikhvy cherez statevu shchilynu nazovni, shcho chastishe reiestruietsia u sobak pid chas tichky, i ridshe – pid chas shchennosti. Prychynamy danoi patolohii ye rozslablennia paravahinalnoi klitkovyny, yaka fiksuie pikhvu, vnaslidok pidvyshchennia vnutrishnocherevnoho tysku, pronosiv i zaporiv. Spryiaiut ohrikhy v hodivli y utrymanni, a same mineralne holoduvannia, hipovitaminozy, vidsutnist motsionu; dystotsiia rodiv (krupnoplidnist, bahatoplidnist); vysnazhennia, starist i t.p. Ovariohisteroektomiia za hiperplazii pikhvy ye efektyvnym metodom likuvannia khvorykh suk. Pokazanniamy do vykonannia ovariohisteroektomii ye vahinalnyi prolaps pikhvy iz travmovanoiu slyzovoiu obolonkoiu; z neuskladnenym vyvernenniam pershoho i druhoho typiv z metoiu poperedzhennia retsydyvu. Konservatyvne likuvannia provodytsia u vahitnykh sobak za bazhanniam vlasnyka z metoiu poperedzhennia travm i poshkodzhennia tkanyn pikhvy ta poperedzhennia zanesennia infektsii, rozvytku patohennoi mikroflory y zapalnykh protsesiv u henitaliiakh.
Vahinalnyi prolaps u sobak: prychyny poshyrennia, osoblyvosti klinichnoho proiavu i likuvannia
Корейба Людмила Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-8658-1779
Keywords: оперативнее лікування; operatyvnee likuvannia; вагінальний пролапс; vahinalnyi prolaps; виверненням стінок піхви; vyvernenniam stinok pikhvy; оваріогістероектомія; ovariohisteroektomiia; консервативне лікування; konservatyvne likuvannia