Діагностика та заходи боротьби за стронгілоїдозу коней в умовах ННВ КДЦ ФВМ ДДАЕУ - Старіков, А. В.; Starikov, A. V.; Дуда, Юлія Вікторівна; Duda, Yuliya; Duda, Y. V.; Duda, J. V.; Duda, Julia; Duda, Y.; Duda, J.; Duda, Yulia; Duda, Yu.; Duda, Yulia V.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Нематоди різних родів – широко поширені гельмінти коней. Згідно з літературними даними, рівні зараження коней залежать від віку тварин, умов утримання, профілактики, кліматичних умов. Поширеність може досягати 85-90% в залежності від регіону. Нематоди роду Strongyloides становлять особливий інтерес через їх цикл розвитку, в якому є альтернативні паразитичні і вільноживучі покоління. Паразитарна стадія представлена тільки партеногенетичними самками, що живуть у верхніх відділах тонкої кишки коней. Вільноживучі нематоди не є паразитами і представлені як самцями, так і самками, що живуть поза тварини-господаря. Постембріональний розвиток стронгілоїдесів має виразні морфологічні риси, за якими ідентифікуються його стадії. Такі специфічні біологічні властивості нематод роду стронгілоїдесів вказують на появу паразитизму у непаразитичних видів з подальшою еволюцією відповідних адаптацій. Регресивні морфологічні і біологічні зміни призводять до партеногенезу у самок-паразитів. Між тим, у вільноживучих личинок є можливість різних біологічних адаптацій. Nematody riznykh rodiv – shyroko poshyreni helminty konei. Zghidno z literaturnymy danymy, rivni zarazhennia konei zalezhat vid viku tvaryn, umov utrymannia, profilaktyky, klimatychnykh umov. Poshyrenist mozhe dosiahaty 85-90% v zalezhnosti vid rehionu. Nematody rodu Strongyloides stanovliat osoblyvyi interes cherez yikh tsykl rozvytku, v yakomu ye alternatyvni parazytychni i vilnozhyvuchi pokolinnia. Parazytarna stadiia predstavlena tilky partenohenetychnymy samkamy, shcho zhyvut u verkhnikh viddilakh tonkoi kyshky konei. Vilnozhyvuchi nematody ne ye parazytamy i predstavleni yak samtsiamy, tak i samkamy, shcho zhyvut poza tvaryny-hospodaria. Postembrionalnyi rozvytok stronhiloidesiv maie vyrazni morfolohichni rysy, za yakymy identyfikuiutsia yoho stadii. Taki spetsyfichni biolohichni vlastyvosti nematod rodu stronhiloidesiv vkazuiut na poiavu parazytyzmu u neparazytychnykh vydiv z podalshoiu evoliutsiieiu vidpovidnykh adaptatsii. Rehresyvni morfolohichni i biolohichni zminy pryzvodiat do partenohenezu u samok-parazytiv. Mizh tym, u vilnozhyvuchykh lychynok ye mozhlyvist riznykh biolohichnykh adaptatsii.
Diahnostyka ta zakhody borotby za stronhiloidozu konei v umovakh NNV KDTs FVM DDAEU
Дуда Юлія Вікторівна https://orcid.org/0000-0003-0892-0402
Keywords: нематоди; nematody; коні; koni; гельмінти; helminty; стронгілоїдоз коней; stronhiloidoz konei; паразитологія; parazytolohiia