Вплив попередників і добрив на вміст нітратів і важких металів у зерні пшениці озимої в північному Степу - Рудаков, Юрій Миколайович; Rudakov, Yuriy; Гончар, Наталія Вікторівна; Gonchar, Natalia; Козечко, Володимир Іванович; Kozechko, Volodimir; Накльока, Юрій Іванович (Уманський національний університет садівництва, 2012)
The article presents the results of the research into the influence of predecessors, mineral and organic fertilizers on the content of nitrates and salts of heavy metals in the grains of winter wheat. It was proved that predecessors did not increase the content of nitrates and heavy metals, and though the applied fertilizers promoted the increase of these elements content, it was insignificant and did not exceed the maximum acceptable concentration Представлені результати досліджень впливу попередників, мінеральні та органічні добрива для нітратів та солей важких металів у зерні озимої пшениці. Доведено, що дія попередники не призводять до збільшення вмісту нітратів і солей важкі метали, а застосовувані добрива хоча і сприяють збільшення вмісту цих елементів, але воно незначне і ні перевищує гранично допустимі концентрації.
Influence of precursors and fertilizers on the content of nitrates and heavy metals in winter wheat grain in the northern steppe
Keywords: нітрати; nitrates; солі важких металів; salts of heavy metals; попередники; predecessors; добрива; fertilizer; зима пшениця; winter wheat; якість зерна; the quality of grain