Обгрунтування реконструкції зелених насаджень території житлового комплексу «Червоні вітрила» міста Дніпро - Шибко, Олександра Максимівна; Shybko, Oleksandra Maksymivna (Дніпровський ДАЕУ, 2022)
За результатами інвентаризації зелених насаджень території житлового комплексу «Червоні вітрила» м. Дніпро проаналізований видовий склад, таксономічна структура, географічне походження і співвідношення біоморф деревних рослин культурфітоценозів прибудинкових насаджень, встановлений асортимент квітково-декоративних рослин, виділені особливості благоустрою дослідних ділянок. Запропоноване проектне рішення оптимізації озеленення території житлового комплексу із залучанням асортименту рослин, що відрізняється вигідним поєднанням декоративних, екологічних і функціональних характеристик в межах сучасних напрямків ландшафтного дизайну. Результати досліджень можуть бути використані при реалізації проекту реконструкції і подальшому догляді за деревними насадженнями на території житлового комплексу «Червоні вітрила» м. Дніпро та подібних новобудов, що виникають в межах існуючих спальних районів на місці колишніх закинутих споруд дитячих навчальних закладів. Za rezultatamy inventaryzatsii zelenykh nasadzhen terytorii zhytlovoho kompleksu «Chervoni vitryla» m. Dnipro proanalizovanyi vydovyi sklad, taksonomichna struktura, heohrafichne pokhodzhennia i spivvidnoshennia biomorf derevnykh roslyn kulturfitotsenoziv prybudynkovykh nasadzhen, vstanovlenyi asortyment kvitkovo-dekoratyvnykh roslyn, vydileni osoblyvosti blahoustroiu doslidnykh dilianok. Zaproponovane proektne rishennia optymizatsii ozelenennia terytorii zhytlovoho kompleksu iz zaluchanniam asortymentu roslyn, shcho vidrizniaietsia vyhidnym poiednanniam dekoratyvnykh, ekolohichnykh i funktsionalnykh kharakterystyk v mezhakh suchasnykh napriamkiv landshaftnoho dyzainu. Rezultaty doslidzhen mozhut buty vykorystani pry realizatsii proektu rekonstruktsii i podalshomu dohliadi za derevnymy nasadzhenniamy na terytorii zhytlovoho kompleksu «Chervoni vitryla» m. Dnipro ta podibnykh novobudov, shcho vynykaiut v mezhakh isnuiuchykh spalnykh raioniv na mistsi kolyshnikh zakynutykh sporud dytiachykh navchalnykh zakladiv.
Obhruntuvannia rekonstruktsii zelenykh nasadzhen terytorii zhytlovoho kompleksu «Chervoni vitryla» mista Dnipro
Keywords: озеленення території; ozelenennia terytorii; реконструкція зелених насаджень; rekonstruktsiia zelenykh nasadzhen; деревні рослини; derevni roslyny; житловий комплекс «Червоні вітрила»; zhytlovyi kompleks «Chervoni vitryla»