Вплив забруднення довкілля на вміст пластидних пігментів у листках дуба червонного - Бессонова, Валентина Петрівна; Bessonova, Valentina; Касимов, Іса Бабекович; Kasymov, Isa (My University, 2024)
Визначено вплив забруднення оточуючого середовища на вміст пластидних пігментів у листках дуба червоного. Порівняння кількості хлорофілу a і b та їх суми у листках дерев Q. rubra контрольної та дослідної ділянок свідчить про стійкість пігментного апарату дуба червоного до забруднювачів довкілля, що вказує на достатньо високу адаптивну здатність в умовах полікомпонентного забруднення атмосферного повітря. Підвищення кількості каротиноїдів у листках за дії на рослини комплекса полютантів посилює механізми антиокислювального захисту в клітинах, що сприяє підвищенню стійкості фотосинтетичного апарату. The influence of environmental pollution on the content of plastid pigments in the leaves of red oak has been determined. Comparison of the amount of chlorophyll a and b, as well as their sum in the leaves of Q. rubra trees from control and experimental plots, indicates the resistance of the pigment apparatus of red oak to environmental pollutants, suggesting a sufficiently high adaptive capacity in conditions of multi-component pollution of atmospheric air. The increase in the amount of carotenoids in the leaves under the action of a complex of pollutants enhances the mechanisms of antioxidant protection in cells, contributing to increased stability of the photosynthetic apparatus.
Influens of environmental pollution on plastids pigments content in red oak leaves
Keywords: урбогенні умови; urban conditions; Quercus rubrа; Quercus rubrа; листя; leaves; хлорофіл; chlorophyll; каротиноїди; carotenoids