Оцінка інвестиційної діяльності підприємства та розробка концепції підвищення її ефективності - Сірак, Юлія Віталіївна; Sirak, Yuliia (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Об’єктом дослідження є процеси підвищення ефективності інвестиційної діяльності підприємства. Предметом дослідження є теоретичні, методичні та практичні аспекти підвищення ефективності інвестиційної діяльності підприємства. Метою роботи є обґрунтування теоретичних і науково-методичних основ ефективності заходів з підвищення ефективності інвестиційної діяльності підприємства. Методи дослідження Теоретичною та методологічною основою дослідження стали праці вітчизняних і зарубіжних науковців з питань підвищення ефективності інвестиційної діяльності аграрного підприємства. Інформаційну основу кваліфікаційної роботи становлять закони України, нормативні документи, котрі регулюють діяльність підприємств в Україні; офіційні дані Державного комітету статистики Дніпропетровської області; фінансово-економічна інформація, дані бухгалтерського обліку, статистична звітність ФГ «Полісся». Для вирішення заявлених завдань в роботі було використано наступні методи дослідження: аналізу й синтезу; індукції та дедукції; діалектичний метод; спостереження; монографічний; статистичний; кореляційно-регресійний аналіз; розрахунково-конструктивний; економіко-статистичний. Обробку вихідних даних здійснено з допомогою використання програмного забезпечення Microsoft Excel. В роботі удосконалено теоретичні та науково-методичні положення щодо обґрунтування напрямків підвищення ефективності інвестиційної діяльності аграрних підприємств. Найбільш вагомими результатами роботи, що мають наукову новизну, є такі: дістали подальшого розвитку: - категоріальний зміст терміну «інвестиції», під якими, на відміну від традиційних трактувань, варто розуміти довгострокові вкладення капіталу в грошовій, матеріальній, або нематеріальній формах, які майбутній або потенційний інвестор, бажає вкласти в проект, з метою підвищення ефективності функціонування будь-якої сфери діяльності даного проекту або ж фінансових інструментів (з врахуванням існуючих ризиків) та отримання прибутку або певного соціального ефекту; - категоріальний зміст терміну «інвестиційна діяльність». Інвестиційна діяльність підприємства – це процес забезпечення інвестиційної програми чи проекту необхідними інвестиційними ресурсами сформованими відповідно до їх цілей з метою отримання максимально можливого матеріального чи соціального ефекту; - в результаті проведення аналізу виробничо-господарської діяльності підприємства проаналізовано сучасне фінансове становище підприємства: ліквідність, платоспроможність, фінансова стійкість, ділова активність та запропоновано конкретні напрямки підвищення ефективності господарської діяльності та покращення фінансової стійкості підприємства; - запропоновано інвестиційний проект з відкриття олійниці та реалізації різних рослинних олій, макухи, лузги. Даний проект обрано з позиції безвідходності та беззбитковості виробництва, оскільки саме господарство може виступати основним постачальником сировини. Готову продукцію (олію) завжди більш вигідно продавати, ніж сировину (насіння). Реалізація даного проекту дозволить одержувати близько 5036353,90 грн в рік додаткової виручки. Керівництвом підприємства пропонується результати практичних досліджень впровадити в діяльність ФГ «Полісся» Криничанського району Дніпропетровської області. Obiektom doslidzhennia ye protsesy pidvyshchennia efektyvnosti investytsiinoi diialnosti pidpryiemstva. Predmetom doslidzhennia ye teoretychni, metodychni ta praktychni aspekty pidvyshchennia efektyvnosti investytsiinoi diialnosti pidpryiemstva. Metoiu roboty ye obgruntuvannia teoretychnykh i naukovo-metodychnykh osnov efektyvnosti zakhodiv z pidvyshchennia efektyvnosti investytsiinoi diialnosti pidpryiemstva. Metody doslidzhennia Teoretychnoiu ta metodolohichnoiu osnovoiu doslidzhennia staly pratsi vitchyznianykh i zarubizhnykh naukovtsiv z pytan pidvyshchennia efektyvnosti investytsiinoi diialnosti ahrarnoho pidpryiemstva. Informatsiinu osnovu kvalifikatsiinoi roboty stanovliat zakony Ukrainy, normatyvni dokumenty, kotri rehuliuiut diialnist pidpryiemstv v Ukraini; ofitsiini dani Derzhavnoho komitetu statystyky Dnipropetrovskoi oblasti; finansovo-ekonomichna informatsiia, dani bukhhalterskoho obliku, statystychna zvitnist FH «Polissia». Dlia vyrishennia zaiavlenykh zavdan v roboti bulo vykorystano nastupni metody doslidzhennia: analizu y syntezu; induktsii ta deduktsii; dialektychnyi metod; sposterezhennia; monohrafichnyi; statystychnyi; koreliatsiino-rehresiinyi analiz; rozrakhunkovo-konstruktyvnyi; ekonomiko-statystychnyi. Obrobku vykhidnykh danykh zdiisneno z dopomohoiu vykorystannia prohramnoho zabezpechennia Microsoft Excel. V roboti udoskonaleno teoretychni ta naukovo-metodychni polozhennia shchodo obgruntuvannia napriamkiv pidvyshchennia efektyvnosti investytsiinoi diialnosti ahrarnykh pidpryiemstv. Naibilsh vahomymy rezultatamy roboty, shcho maiut naukovu novyznu, ye taki: distaly podalshoho rozvytku: - katehorialnyi zmist terminu «investytsii», pid yakymy, na vidminu vid tradytsiinykh traktuvan, varto rozumity dovhostrokovi vkladennia kapitalu v hroshovii, materialnii, abo nematerialnii formakh, yaki maibutnii abo potentsiinyi investor, bazhaie vklasty v proekt, z metoiu pidvyshchennia efektyvnosti funktsionuvannia bud-yakoi sfery diialnosti danoho proektu abo zh finansovykh instrumentiv (z vrakhuvanniam isnuiuchykh ryzykiv) ta otrymannia prybutku abo pevnoho sotsialnoho efektu; - katehorialnyi zmist terminu «investytsiina diialnist». Investytsiina diialnist pidpryiemstva – tse protses zabezpechennia investytsiinoi prohramy chy proektu neobkhidnymy investytsiinymy resursamy sformovanymy vidpovidno do yikh tsilei z metoiu otrymannia maksymalno mozhlyvoho materialnoho chy sotsialnoho efektu; - v rezultati provedennia analizu vyrobnycho-hospodarskoi diialnosti pidpryiemstva proanalizovano suchasne finansove stanovyshche pidpryiemstva: likvidnist, platospromozhnist, finansova stiikist, dilova aktyvnist ta zaproponovano konkretni napriamky pidvyshchennia efektyvnosti hospodarskoi diialnosti ta pokrashchennia finansovoi stiikosti pidpryiemstva; - zaproponovano investytsiinyi proekt z vidkryttia oliinytsi ta realizatsii riznykh roslynnykh olii, makukhy, luzghy. Danyi proekt obrano z pozytsii bezvidkhodnosti ta bezzbytkovosti vyrobnytstva, oskilky same hospodarstvo mozhe vystupaty osnovnym postachalnykom syrovyny. Hotovu produktsiiu (oliiu) zavzhdy bilsh vyhidno prodavaty, nizh syrovynu (nasinnia). Realizatsiia danoho proektu dozvolyt oderzhuvaty blyzko 5036353,90 hrn v rik dodatkovoi vyruchky. Kerivnytstvom pidpryiemstva proponuietsia rezultaty praktychnykh doslidzhen vprovadyty v diialnist FH «Polissia» Krynychanskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti.
Otsinka investytsiinoi diialnosti pidpryiemstva ta rozrobka kontseptsii pidvyshchennia yii efektyvnosti
Keywords: аграрне підприємство; agricultural enterprise; виробничо-господарська діяльність; production and economic activity; інвестиція; investment; інвестиційна діяльність; investment activity; ефективність; efficiency; ліквідність; liquidity; напрями підвищення ефективності; areas of efficiency improvement; проект; project; прибуток; profit; олійниця; oil mill; рентабельність; profitability