Міжнародний трансфер технологій і його вплив на організацію виробництва в АПК України - Мельник, Леся Леонідівна; Melʹnyk, Lesya; Байдак Ірина Іванівна; Baidak Irina (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, ТОВ `ДКС Центр`, 2024)
Умови сьогодення передбачають міжнародну співпрацю з розвиненими країнами світу, що надасть широкі можливості та перспективи для вітчизняних підприємств агропромислового комплексу. Підприємство будь-якої форми власності, яке перебуває на етапі активного розвитку та стабільної підприємницької діяльності, розпочинає розширення економічних зв’язків та намагається вийти на міжнародні ринки. Враховуючи системні кризи, конкуренцію між суб’єктами господарювання та зміни, які притаманні сучасним умовам, важливою умовою виживання на ринку є їх здатність до інноваційної діяльності, реалізації проектів міжнародного трансферу технологій. Закордонні компанії використовують трансфер технологій як інструмент для виходу на міжнародний ринок, а для українських підприємств це є можливістю формування інноваційної системи на комплексній основі. Трансфер технологій дозволяє розповсюджувати та впроваджувати передові технології. Впровадження та комерціалізація конкурентоспроможних сучасних технологій, ефективний технологічний обмінрозширюють можливості високотехнологічного імпорту та експорту, сприяють економічному розвитку та налагодженню співробітництва у цій сфері між Україною та передовими країнами світу. Україна, яка є однією з провідних аграрних держав світу, також відчуває вплив міжнародного трансферу технологій на організацію виробництва в аграрному секторі. У статті надано визначення понять трансферт технологій, міжнародний трансферт технологій, розглянуті форми трансферу технологій, канали передачі технологій, значення та основні проблеми втілення технологій, основні аспекти міжнародного трансферу технологій та його вплив на організацію виробництва в агропромисловому комплексі України. Сучасна міжнародна співпраця створює значні можливості для українських підприємств агропромислового сектору. Незалежно від форми власності, підприємства, які активно розвиваються або мають стабільний бізнес, починають розширювати свої економічні зв’язки для просування на зовнішні ринки. У сучасних умовах ключовою умовою успіху на ринку є здатність аграрних підприємств до інвестиційно-інноваційної діяльності та реалізації міжнародних проєктів з трансфером технологій. В організації виробництва АПК технологічні аспекти та їх оновлення –важлива складова комплексу заходів з удосконалення менеджменту та підвищення ефективності діяльності підприємств. Незважаючи на сучасні виклики, з якими стикається Україна, потрібно зберегти лідерство на світовому ринку аграрної продукції,використовуючи технічні та наукові досягнення через технологічне оновлення. Today's conditions envisage international cooperation with developed countries of the world, which will provide wide opportunities and prospects for domestic enterprises of the agro-industrial complex. An enterprise of any form of ownership, which is at the stage of active development and stable business activity, begins to expand economic ties and tries to enter international markets. Taking into account systemic crises, competition between business entities and changes inherent in modern conditions, an important condition for survival on the market is their ability to innovate, implement international technology transfer projects. Foreign companies use technology transfer as a tool to enter the international market, and for Ukrainian enterprises it is an opportunity to form an innovative system on a comprehensive basis. Technology transfer allows the diffusion and implementation of advanced technologies. The introduction and commercialization of competitive modern technologies, effective technological exchange expand the possibilities of high-tech import and export, contribute to economic development and establishment of cooperation in this field between Ukraine and advanced countries of the world. Ukraine, which is one of the leading agrarian countries in the world, also feels the influence of international technology transfer on the organization of production in the agricultural sector. The article defines the concepts of technology transfer, international technology transfer, considered forms of technology transfer, technology transfer channels, the meaning and main problems of technology implementation, the main aspects of international technology transfer and its impact on the organization of production in the agro-industrial complex of Ukraine. Modern international cooperation creates significant opportunities for Ukrainian enterprises in the agro-industrial sector. Regardless of the form of ownership, enterprises that are actively developing or have a stable business begin to expand their economic ties to advance to foreign markets. In modern conditions, the key condition for success on the market is the ability of agricultural enterprises to invest and innovate and implement international projects with technology transfer. In the organization of agricultural production, technological aspects and their updating are an important component of a complex of measures to improve management and increase the efficiency of enterprises. Despite the modern challenges faced by Ukraine, it is necessary to maintain leadership in the world market of agricultural products using technical and scientific achievements through technological renewal.
International transfer of technology and its impact on the organization of production in the agro-industrial complex of Ukraine
Keywords: трансферт технологій; technology transfer; форми трансферу технологій; forms of technology transfer; конкурентоспроможність; competitiveness; інновації; innovations; організація виробництва; production organization; сталий розвиток; sustainable development; міжнародні проєкти; international projects