Business environment of Ukraine: theoretical concepts of innovative development - Khalatur, Svetlana; Халатур, Світлана Миколаївна (Київський національний торговельно-економічний університет, 2019)
The article attempts to identify and substantiate the factors of possible innovative development of the business environment and the financial-economic system of the national economy in Ukraine in order to detect the prospects of participation in the global innovation process. This scientific work has an impact on the field of business efficiency assessment. The research outlined a number of indicators; various methods and measurement frameworks for measuring innovation processes. Постановка проблеми. Становлення єдиного глобального ринку, формування динамічного конкурентного бізнес-середовища та прагнення досягти успіху в конкурентній боротьбі потребують дослідження теоретичних концептів інноваційного розвитку бізнес-середовища та фінансово-економічної системи національної економіки. Вирішення цієї проблеми тісно пов’язане з використанням потужних інформаційних технологій у поєднанні з концепцією інноваційного розвитку. Аналіз останніх досліджень і публікацій показав, що попри наявність окремих наукових доробок, залишається невирішеною важлива науково-практична проблема щодо оцінки бізнес-середовища України. Мета статті – ідентифікувати та обґрунтувати чинники можливого інноваційного розвитку бізнес-середовища та фінансово-економічної системи національної економіки України для виявлення перспектив участі в глобальному інноваційному процесі. Матеріали та методи. У процесі дослідження використано методи: системний підхід; абстрактно-логічний; статистичного аналізу. Результати дослідження. Стаття присвячена оцінці можливостей інноваційного розвитку в Україні. В ній здійснено спробу ідентифікувати та обґрунтувати чинники можливого інноваційного розвитку бізнес-середовища та фінансово-економічної системи національної економіки України для виявлення перспектив участі у глобальному інноваційному процесі. Реалізація пропозицій матиме вплив на сферу оцінки ефективності бізнесу. Висновки. На відміну від існуючих публікацій, вперше окреслено ряд показників, різні методи та межі вимірювання продуктивності для оцінки інноваційних процесів. З управлінської точки зору, необхідне фокусування уваги та витрачання ресурсів під час усього інноваційного процесу. Стверджується, що поінформоване використання показників оцінки як орієнтирів для підвищення уваги керівників та виявлення проблем може допомогти керівництву сприяти ефективності інноваційних зусиль. Менеджери можуть порівнювати висновки цього дослідження зі своїми власними інноваційними практиками і, таким чином збагачувати базу знань. Інноваційний розвиток бізнес-середовища та фінансово-економічної системи національної економіки України потребує належного методологічного, техніко-технологічного та ресурсного забезпечення, інакше неможливо повною мірою використати потенціал національної економіки. По окремих, зазначених напрямках Україна знаходиться на достатньо високому рівні. Проте більшість елементів необхідно доводити до рівня економічно розвинених країн. Проведена робота створила основу для подальших досліджень у сфері вимірювання результативності інновацій та управління.
Бізнес-середовище України: теоретичні концепти інноваційного розвитку
Keywords: competitiveness index; індекс конкурентоспроможності; strategic priorities; стратегічні пріоритети; innovations; інновації; global economy; глобальна економіка; investments; інвестиції