Удосконалення стратегічного менеджменту аграрного підприємства - Синельник, Катерина Олександрівна; Synelnyk, Kateryna (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
Мета кваліфікаційної роботи полягала в наданні стратегічних пропозицій щодо підвищення ефективності управління на підприємстві, що досягається через: 1. Глибокий аналіз теоретичних основ стратегічного менеджменту агрокомпаній під тиском кризи, що дозволило виявити потенційні точки росту та зони ризику. 2. Детальне дослідження реального стану управління та економіки приватного підприємства, що сприяло ідентифікації слабких та сильних сторін операційного процесу. 3. Визначення шляхів вдосконалення системи стратегічного менеджменту завдяки застосуванню статистичного, стратегічного, та портфельного аналізу, що забезпечило обґрунтованість та науковість запропонованих рішень. Об’єктом дослідження виступає процес розроблення нових напрямів виробітку стратегій з управління процесами агровиробництва підприємства. Предметом дослідження є аспекти теоретичного, методологічного характеру з окреслення виробничих стратегій в системі менеджменту приватного підприємства в умовах кризи. Використання статистико-математичних, абстрактно-логічних методів дало змогу глибоко аналізувати існуючі управлінські процеси, визначити потенційні точки зростання та розробити обґрунтовані стратегії для покращення ефективності роботи підприємства. Було використано аналітичне вирівнювання економічних показників, методи планування стратегій SWOT та BCG, прогнозування, екстраполяція. Meta kvalifikatsiinoi roboty poliahala v nadanni stratehichnykh propozytsii shchodo pidvyshchennia efektyvnosti upravlinnia na pidpryiemstvi, shcho dosiahaietsia cherez: 1. Hlybokyi analiz teoretychnykh osnov stratehichnoho menedzhmentu ahrokompanii pid tyskom kryzy, shcho dozvolylo vyiavyty potentsiini tochky rostu ta zony ryzyku. 2. Detalne doslidzhennia realnoho stanu upravlinnia ta ekonomiky pryvatnoho pidpryiemstva, shcho spryialo identyfikatsii slabkykh ta sylnykh storin operatsiinoho protsesu. 3. Vyznachennia shliakhiv vdoskonalennia systemy stratehichnoho menedzhmentu zavdiaky zastosuvanniu statystychnoho, stratehichnoho, ta portfelnoho analizu, shcho zabezpechylo obgruntovanist ta naukovist zaproponovanykh rishen. Obiektom doslidzhennia vystupaie protses rozroblennia novykh napriamiv vyrobitku stratehii z upravlinnia protsesamy ahrovyrobnytstva pidpryiemstva. Predmetom doslidzhennia ye aspekty teoretychnoho, metodolohichnoho kharakteru z okreslennia vyrobnychykh stratehii v systemi menedzhmentu pryvatnoho pidpryiemstva v umovakh kryzy. Vykorystannia statystyko-matematychnykh, abstraktno-lohichnykh metodiv dalo zmohu hlyboko analizuvaty isnuiuchi upravlinski protsesy, vyznachyty potentsiini tochky zrostannia ta rozrobyty obgruntovani stratehii dlia pokrashchennia efektyvnosti roboty pidpryiemstva. Bulo vykorystano analitychne vyrivniuvannia ekonomichnykh pokaznykiv, metody planuvannia stratehii SWOT ta BCG, prohnozuvannia, ekstrapoliatsiia.
Udoskonalennia stratehichnoho menedzhmentu ahrarnoho pidpryiemstva
Keywords: аграрне підприємство; ahrarne pidpryiemstvo; менеджмент; menedzhment; удосконалення стратегічного менеджменту; udoskonalennia stratehichnoho menedzhmentu