Концепція логістики в управлінні сільськогосподарськими підприємствами - Каншин, С.; Kanshyn, S. (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
Застосування концепції логістики до процесів виробництва дозволяє з максимальною ефективністю використати потенціал системного підходу, що створює передумови стійкого розвитку підприємств. З іншого боку, зростання конкуренції на вітчизняному та зарубіжному ринках, розширення номенклатури продукції, збільшення її обсягів вимагає пошуку нових конкурентних переваг, що зумовлює прагнення до нових управлінських рішень. Логістичний підхід до управління діяльністю сільськогосподарського підприємства змінює пріоритети в управлінні ресурсами з кінцевого продукту на потокові процеси, що дозволяє розглядати як основу функціонування підприємства рух матеріальних та супутніх потоків. Одним із стратегічних завдань при цьому стає задоволення потреб споживачів за допомогою забезпечення ефективної взаємодії підсистем підприємства, пов’язаних з потоковими процесами. Zastosuvannia kontseptsii lohistyky do protsesiv vyrobnytstva dozvoliaie z maksymalnoiu efektyvnistiu vykorystaty potentsial systemnoho pidkhodu, shcho stvoriuie peredumovy stiikoho rozvytku pidpryiemstv. Z inshoho boku, zrostannia konkurentsii na vitchyznianomu ta zarubizhnomu rynkakh, rozshyrennia nomenklatury produktsii, zbilshennia yii obsiahiv vymahaie poshuku novykh konkurentnykh perevah, shcho zumovliuie prahnennia do novykh upravlinskykh rishen. Lohistychnyi pidkhid do upravlinnia diialnistiu silskohospodarskoho pidpryiemstva zminiuie priorytety v upravlinni resursamy z kintsevoho produktu na potokovi protsesy, shcho dozvoliaie rozghliadaty yak osnovu funktsionuvannia pidpryiemstva rukh materialnykh ta suputnikh potokiv. Odnym iz stratehichnykh zavdan pry tsomu staie zadovolennia potreb spozhyvachiv za dopomohoiu zabezpechennia efektyvnoi vzaiemodii pidsystem pidpryiemstva, poviazanykh z potokovymy protsesamy.
Kontseptsiia lohistyky v upravlinni silskohospodarskymy pidpryiemstvamy
Keywords: сільськогосподарські підприємства; silskohospodarski pidpryiemstva; концепція логістики; kontseptsiia lohistyky