Вікові зміни показників гуморального імунітету у крові поросят упродовж неонатального періоду - Кокарєв, Андрій Вікторович; Kokariev, A. V.; Kokariev, A.; Kokariev, Andrii; Kokarev, A. V.; Kokarev, A.; Kokarev, Andrey; Kokariev, Andrii V.; Масюк, Дмитро Миколайович; Masjuk, D.; Masiuk, Dmytro; Masiuk, D. N.; et al. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького, 2023)
Метою нашої роботи було дослідити вікові зміни показників гуморального імунітету у крові поросят упродовж неонатального періоду. Дослідження проведені на поросятах породи помісі великої білої та ландрас. Кров для досліджень відбирали у поросят до, та через 4 години після вживання молозива, а також на 3, 7, 14 і 23 доби життя. З крові отримували сироватку, яку використовували для подальших досліджень. Гуморальний імунітет поросят оцінювали за показниками бактерицидної активності сироватки крові (БАСК), активності лізоциму у сироватки крові (ЛАСК) та кількістю циркулюючих імунних комплексів (ЦІК) у сироватці крові, які визначали загально прийнятими методами. Результати оброблялися статистично за критеріями Стьюдента. Результати дослідження показників гуморального імунітету вказують на те, що у сироватці крові новонароджених поросят до вживання молозива був найнижчий рівень імунного захисту. Це позначилось коливанням значень показників бактерицидної і лізоцимної активностей сироватки крові у межах відповідно 18,31±1,10 і 2,17±0,14 %, та малою кількістю циркулюючих імунних комплексів, що скала 11,80±1,08 Од. Metoiu nashoi roboty bulo doslidyty vikovi zminy pokaznykiv humoralnoho imunitetu u krovi porosiat uprodovzh neonatalnoho periodu. Doslidzhennia provedeni na porosiatakh porody pomisi velykoi biloi ta landras. Krov dlia doslidzhen vidbyraly u porosiat do, ta cherez 4 hodyny pislia vzhyvannia molozyva, a takozh na 3, 7, 14 i 23 doby zhyttia. Z krovi otrymuvaly syrovatku, yaku vykorystovuvaly dlia podalshykh doslidzhen. Humoralnyi imunitet porosiat otsiniuvaly za pokaznykamy bakterytsydnoi aktyvnosti syrovatky krovi (BASK), aktyvnosti lizotsymu u syrovatky krovi (LASK) ta kilkistiu tsyrkuliuiuchykh imunnykh kompleksiv (TsIK) u syrovattsi krovi, yaki vyznachaly zahalno pryiniatymy metodamy. Rezultaty obroblialysia statystychno za kryteriiamy Stiudenta. Rezultaty doslidzhennia pokaznykiv humoralnoho imunitetu vkazuiut na te, shcho u syrovattsi krovi novonarodzhenykh porosiat do vzhyvannia molozyva buv nainyzhchyi riven imunnoho zakhystu. Tse poznachylos kolyvanniam znachen pokaznykiv bakterytsydnoi i lizotsymnoi aktyvnostei syrovatky krovi u mezhakh vidpovidno 18,31±1,10 i 2,17±0,14 %, ta maloiu kilkistiu tsyrkuliuiuchykh imunnykh kompleksiv, shcho skala 11,80±1,08 Od.
Vikovi zminy pokaznykiv humoralnoho imunitetu u krovi porosiat uprodovzh neonatalnoho periodu
Кокарєв Андрій Вікторович https://orcid.org/0000-0002-5673-5984 Масюк Дмитро Миколайович https://orcid.org/0000-0002-2800-2580 Недзвецький Віктор Станіславович https://orcid.org/0000-0001-8975-6952
Keywords: кров; blood; поросята; piglets; ферменти; enzymes; імунітет; immunity