Biotechnology as a tool for solving global food security challenges - Demydenko, Anastasiia Kostiantynivna; Демиденко, Анастасія Костянтинівна; Reizbikh, Valeriia Andriivna; Рейзбіх, Валерія Андріївна; Dulevych, Anzhela Ihorivna; Дулевич, Анжела Ігорівна (ГО «Молодіжна наукова ліга», 2025)
The role of biotechnology as an effective tool in addressing global food security challenges amid population growth and decreasing natural resources is examined. The paper analyzes the achievements of biotechnology in animal husbandry, particularly in reproduction, feeding, and genetic improvement of livestock. Special attention is given to the use of microorganisms, enzymes, and genetically modified organisms in the production of proteins, vitamins, fermented feed additives, and other essential components for sustainable agricultural development. The prospects of using genomics and biochemical processes for the efficient utilization of agricultural waste are highlighted. The importance of international cooperation, adaptation of technologies to regional conditions, and building public trust in biotechnological solutions is emphasized. Розглянуто роль біотехнології як ефективного інструменту для подолання глобальних проблем харчування людства в умовах зростання населення та зменшення ресурсів. Проаналізовано досягнення біотехнологій у тваринництві, зокрема у сфері відтворення, годівлі та генетичного вдосконалення сільськогосподарських тварин. Окрему увагу приділено використанню мікроорганізмів, ферментів і генетично модифікованих організмів у виробництві білка, вітамінів, ферментованих кормових добавок та інших компонентів, необхідних для стабільного аграрного розвитку. Зазначено перспективність застосування геноміки та біохімічних процесів для ефективного використання відходів сільськогосподарського виробництва. Наголошено на важливості міжнародного співробітництва, адаптації технологій до регіональних умов і формування довіри до біотехнологічних рішень у суспільстві.
Біотехнологія як інструмент вирішення глобальних проблем харчування людства
Keywords: sustainable agriculture; стале сільське господарство; biotechnology; біотехнологія; food security; продовольча безпека; enzymes; ферменти; microorganisms; мікроорганізми; genetic modification; генетична модифікація; protein biomass; білкова біомаса; feed additives; кормові добавки