Особливості онтогенезу мисливських фазанів на тлі використання природного адаптогену - Галузіна, Людмила Ігорівна; Galuzina, Liudmyla; Haluzina, Liudmyla; Galyzina, Liudmyla; Galuzina, Lyudmila I.; Galuzina, L.; Galuzina, L. I.; Galyzina, L. I.; Galuzina, Lyudmila; Haluzina, L. I. (Дніпровський ДАЕУ, 2022)
У роботі досліджено вплив природного адаптогену — кормової добавки гумінової природи «Гумілід» — на ріст і розвиток мисливських фазанят у ранньому онтогенезі. Встановлено, що використання добавки сприяє підвищенню середньодобових приростів маси тіла на 6,7–11,4 % та покращенню резистентності птиці без проявів токсичності. Отримані результати свідчать про позитивний вплив гумінових речовин на інтенсивність росту, обмін речовин та збереженість поголів’я. U roboti doslidzheno vplyv pryrodnoho adaptohenu — kormovoi dobavky huminovoi pryrody «Humilid» — na rist i rozvytok myslyvskykh fazaniat u rannomu ontohenezi. Vstanovleno, shcho vykorystannia dobavky spryiaie pidvyshchenniu serednodobovykh pryrostiv masy tila na 6,7–11,4 % ta pokrashchenniu rezystentnosti ptytsi bez proiaviv toksychnosti. Otrymani rezultaty svidchat pro pozytyvnyi vplyv huminovykh rechovyn na intensyvnist rostu, obmin rechovyn ta zberezhenist poholivia.
Osoblyvosti ontohenezu myslyvskykh fazaniv na tli vykorystannia pryrodnoho adaptohenu
Галузіна Людмила Ігорівна http://orcid.org/0000-0003-0478-0027
Keywords: гумінові речовини; huminovi rechovyny; мисливський фазан; myslyvskyi fazan; онтогенез; ontohenez; адаптоген; adaptohen