Вплив зрошення водою ІІ класу придатності на хімічний склад ґрунту - Макарова, Тетяна Костянтинівна; Makarova, Tetiana (ДДТУ, 2020)
Незадовільний фізичний стан ґрунту у с. Олександрівка Дніпровського району Дніпропетровської області викликав необхідність проведення багаторічного досліду для з’ясування причини цього явища. Встановлено тип ґрунту дослідної ділянки - чорнозем звичайним малогумусним вилугуваним на суглинковому лесі. Наведено ґрунтовий розріз, результати спектрального аналізу ґрунту, вміст гумусу та фізико-хімічні властивості ґрунту дослідної ділянки. У статті висвітлено результати хімічного аналізу зрошувальної води з водосховища на р.Самара. За результатами аналізу зрошувана вода відносилась до ІІ класу якості - «Обмежено придатна» у всі роки досліджень. Для встановлення впливу зрошення водою ІІ класу якості визначали хімічний склад водної витяжки. Приведені дослідження за аніонним складом показали підвищення іонів SO4 по відношенню до варіанту без зрошення за всі роки спостережень, що пояснюється надходженням цих іонів у ґрунт разом з поливною водою. У незрошуваному варіанті кількість сульфатів поступово зменшувалась, так у п’ятому році їх кількість складала 2,25 мекв/100 г ґрунту. Спостерігали чітку тенденцію до збільшення іонів хлору у зрошуваних варіантах: кількість хлору збільшилась у 1,5 рази в порівнянні з не зрошуваним варіантом. Тому хімізм ділянки був хлоридно-сульфатний та сульфатний Unsatisfactory physical condition of the soil in the village Oleksandrivka (Dniprovskyi district, Dnipropetrovsk region, Ukraine) necessitated a long-term research to find out the cause of this phenomenon. The type of soil of the experimental plot is established - chernozem ordinary low-humus leached on loamy forest. There are the soil section, the results of the spectral analysis of the soil, the humus content and the physicochemical properties of the soil of the research area. The article has the highlights results of chemical analysis of irrigation water from the reservoir on the Samara River. According to the results of the analysis, irrigated water belonged to the II quality class - "Limitedly suitable" in the all years of research. To establish the effect of class II water irrigation, the chemical composition of the water extract was determined. These researches showed on the anionic composition of the increase in SO4 ions relative to the option without irrigation for all years of observation. It was due to the entry of these ions into the soil along with irrigation water. Without irrigation the amount of sulfates gradually decreased. It was 2.25 meq/100 g of soil in the fifth year. There was a clear tendency to increase chlorine ions in irrigation option. The amount of chlorine increased to 1.5 times compared to the non-irrigated option. Therefore, the chemistry of the site was chloride-sulfate and sulfate.
Influence of irrigation with ii class suitability of water on the soil chemical composition
Keywords: зрошення; irrigation; вода ІІ класу якості; class II water; водна витяжка ґрунту; water extraction of soil; хімізм; chemistry; ступінь засолення; degree of salinity