Удосконалення технології виробництва продукції бджільництва в сільськогосподарському виробничому кооперативі ім. Фрунзе Олександрійського району Кіровоградської області - Кухта, Дарія Романівна; Kukhta, Dariia Romanivna (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
В роботі наведені результати дослідження впливу підгодівлі цукровим сиропом, виготовленим із екстрактом лікарських трав на продуктивність бджолиних сімей. Дослідження, проведені у господарстві, свідчать про економічну ефективність застосування підгодівлі цукровим сиропом із додаванням екстракту лікарських трав бджолиним сім’ям на початку основного сезону медозбору. Це забезпечує приріст продукції на 32,9%, завдяки покращенню відтворювальної здатності сімей, збільшенню обсягу печатного розплоду на 16,7%, а також підвищенню сили сімей та їх продуктивності у період основного медозбору. Фактична різниця у медопродуктивності між групами дозволила у дослідній додатково отримати 9,7 кг меду, що у грошовому вираженні відповідало 533,5 грн. V roboti navedeni rezultaty doslidzhennia vplyvu pidhodivli tsukrovym syropom, vyhotovlenym iz ekstraktom likarskykh trav na produktyvnist bdzholynykh simei. Doslidzhennia, provedeni u hospodarstvi, svidchat pro ekonomichnu efektyvnist zastosuvannia pidhodivli tsukrovym syropom iz dodavanniam ekstraktu likarskykh trav bdzholynym simiam na pochatku osnovnoho sezonu medozboru. Tse zabezpechuie pryrist produktsii na 32,9%, zavdiaky pokrashchenniu vidtvoriuvalnoi zdatnosti simei, zbilshenniu obsiahu pechatnoho rozplodu na 16,7%, a takozh pidvyshchenniu syly simei ta yikh produktyvnosti u period osnovnoho medozboru. Faktychna riznytsia u medoproduktyvnosti mizh hrupamy dozvolyla u doslidnii dodatkovo otrymaty 9,7 kh medu, shcho u hroshovomu vyrazhenni vidpovidalo 533,5 hrn.
Udoskonalennia tekhnolohii vyrobnytstva produktsii bdzhilnytstva v silskohospodarskomu vyrobnychomu kooperatyvi im. Frunze Oleksandriiskoho raionu Kirovohradskoi oblasti
Keywords: стимулююча підгодівля; stimulating feeding; основний медозбір; main honey collection; запечатаний розплід; sealed brood