Analysis and selection of composite raw materials for carbon black production - Sheremeta, Dmytro; Шеремета, Дмитро; Bohun, Vasyl; Богун, Василь; Roienko, Kateryna; Роєнко, Катерина; Tertyshnyi, Oleh; Тертишний, Олег Олександрович; Roienko, Yukhym; Роєнко, Юхим; Tertyshna, Olena; Тертишна, Олена (Національний університет «Львівська політехніка», Львів, Україна, 2025)
The availability and possibility of using various alternative types of raw materials for carbon black production have been analyzed. The quality of raw materials was evaluated according to the aromaticity value, correlation index, carbon content, and hydrogen content. Composite mixtures were created and tested under industrial conditions. Two programs for calculating the theoretical yield of carbon black by balance and thermos chemical methods have been developed and tested. An evaluation of the carbon black cost was carried out under the conditions of using the residue of tire processing – pyrolysis oil – as a fuel. Проаналізовано наявність і можливість використання різноманітних альтернативних видів сировини для виробництва технічного вуглецю. Здійснено оцінювання якості сировинних матеріалів за показником ароматичності, за індексом кореляції, вмістом вуглецю та водню. Створено й апробовано в промислових умовах композиційні суміші. Розроблено та перевірено дві програми розрахунку теоретичного виходу технічного вуглецю за балансовим і термо- хімічним методами. Проведено оцінювання собівартості технічного вуглецю в умовах використання як палива залишку переробки шин – піролізної оливи.
Аналіз та вибір композиційної сировини для виробництва технічного вуглецю
Keywords: carbon black; технічний вуглець; composite raw material; композиційна сировина; correlation index; індекс кореляції; yield of carbon black; вихід технічного вуглецю; program for calculation; програма розрахунку; prime cost; собівартість