Еколого-агрономiчнi особливості формування врожайності та якості сучасних сортів пшениці озимої - Назаренко, Микола Миколайович; Nazarenko, Mykola; Горщар, Владислав Іванович; Horshchar, Vladyslav; Лихолат, О. А.; Lykholat, О.; Іжболдін, Олександр Олександрович; Izhboldin, Oleksandr; Колінько, О. М.; Кolinʹko, О. (Криворізький державний педагогічний університет, 2020)
В наш час використання локальних генетичних ресурсів та відновлення високого рівня генетичного різноманіття і використання адаптивного потенціалу місцевих генотипів. Так як таки генотипи більш пристосовані до локальних екологічних умов зростання. Все це актуалізує наші дослідження. Мета публікації – в умовах північного Степу України проаналізувати мінливість основних параметрів врожайності та якості зерна, межі адаптивності існуючого матеріалу, а також прояв в комплексі господарсько-цінних ознак для 14 сучасних сортів пшениці м'якої озимої. Дослідження проведено упродовж 2017-2019 років в умовах Навчально-наукового центру Дніпровського державного аграрно-економічного університету. З використання класичних методик виконано визначення в польових умовах врожайності та параметрів її структури, лабораторний аналіз показників седиментації, вмісту білка та клейковини. Отримано дані щодо можливості формування високої врожайності в наших умовах при наявності не лише високої ваги зерна з колосу та маси тисячі зерен, але й без перевищення стандарту за цими показниками. Також отримано зерно високої якості (достатній вміст білку та клейковини) як при підвищенні врожайності так і підвищення врожайності та якості зерна в порівнянні зі стандартом разом. Встановлено, що в екологічних умовах Північного степу України за комплексом ознак якості зерна та врожайності самим перспективним слід вважати сорт АС Маккінон, а також варто використовувати сорти Носівчанка, Овідій, Мілена, що здатні формувати врожайність вищу за стандарт при збережені якості зерна на його рівні. З метою поліпшення якості зерна при одночасному збережені врожайних показників на рівні стандарту перспективними є сорти Панна та Акорд. Провідними еколого-агрономічними особливостями цих сортів, є те що їх висока зернова врожайність формується перш за все за рахунок маси тисячі зерна та зерна з головного колосу, параметрів кількість продуктивних стебел з метру квадратного та маси зерна з метру квадратного метру. The analysis of particular genotypes, as well as procedures for theselection of breeding promising genotypes, is becoming more and more localizedand requires more detailed and in-depth analysis precisely under the specificconditions of a particular region. First of all, it refers to such traits as quality,the presence of certain nutritional value components, genetically determinedresistance to disease and pests to eliminate the pesticide pressure. Consideringthe possibility of increasing these parameters, it is possible even to reduceyields (but not quality).Therefore, analyze of peculiarities in shown of main grain productive andquality traits under local conditions according to differences on genotypes levelwas one of the most important problem.The purpose of the research was to identify limits at variability of main yieldand grain quality parameters of 14 winter wheat varieties under conditions ofNorthern Steppe of Ukraine and demonstrate higher adaptive genotypes byindividual traits and at complex of agricultural-value traits.
Ecological and agronomic features of yieldand quality formation for modern wheatwinter cultivators
Keywords: озима пшениц; winter wheat; урожайнiсть; yield; сорт; variety; якiсть зерна; grain quality