Cattle farming in agritourism in Poland – zootechnical and economic aspects - Czerniawska-Piątkowska, E.; Чернявська-Пятковська, Е.; Gwoździewicz, S.; Гвоздзевич, С.; Wiśniewska, E.; Вісневська, Е.; Gałęska, E.; Галеська, Є.; Wrzecińska, M.; Вжецінська, М.; Mylostyvyi, Roman; Milostiviy, Roman; et al. (НУБіП України, 2025)
Ahroturyzm ye vazhlyvym elementom bahatofunktsionalnoho rozvytku silskykh terytorii, poiednuiuchy silskohospodarske vyrobnytstvo, osvitniu diialnist ta turyzm. U tsomu konteksti rozvedennia velykoi rohatoi khudoby (molochnoi ta miasnoi) vykonuie ne lyshe produktyvnu funktsiiu, a y maie osvitnie, rekreatsiine ta terapevtychne znachennia. Korovy vidihraiut kliuchovu rol u formuvanni pozytyvnoho dosvidu vidviduvachiv ferm, pidvyshchenni obiznanosti spozhyvachiv shchodo vyrobnytstva moloka, hodivli ta dohliadu za tvarynamy. Zavdiaky poiednanniu vyrobnytstva molochnykh produktiv, elementiv ekoturyzmu ta lokalnykh initsiatyv (iak-ot festyvali syru), ahroturystychni fermy zabezpechuiut dodatkovyi dokhid, pidtrymuiut zberezhennia tradytsii ta spryiaiut sotsialno-ekonomichnii aktyvizatsii silskykh rehioniv. U Polshchi taka model maie znachnyi potentsial u mezhakh staloho silskoho rozvytku, za umovy efektyvnoho upravlinnia resursamy ta adaptatsii do zmin rynku. Агротуризм є важливим елементом багатофункціонального розвитку сільських територій, поєднуючи сільськогосподарське виробництво, освітню діяльність та туризм. У цьому контексті розведення великої рогатої худоби (молочної та м’ясної) виконує не лише продуктивну функцію, а й має освітнє, рекреаційне та терапевтичне значення. Корови відіграють ключову роль у формуванні позитивного досвіду відвідувачів ферм, підвищенні обізнаності споживачів щодо виробництва молока, годівлі та догляду за тваринами. Завдяки поєднанню виробництва молочних продуктів, елементів екотуризму та локальних ініціатив (як-от фестивалі сиру), агротуристичні ферми забезпечують додатковий дохід, підтримують збереження традицій та сприяють соціально-економічній активізації сільських регіонів. У Польщі така модель має значний потенціал у межах сталого сільського розвитку, за умови ефективного управління ресурсами та адаптації до змін ринку.
ВРХ у агротуризмі Польщі : зоотехнічні та економічні аспекти
Милостивий Роман Васильович https://orcid.org/0000-0002-4450-8813
Keywords: molochna produktsiia; молочна продукція; ahroturyzm; агротуризм; VRKh; ВРХ; dobrobut tvaryn; добробут тварин; stalyi rozvytok; сталий розвиток; osvitni fermy; освітні ферми; ekoturyzm; екотуризм; lokalna ekonomika; локальна економіка