Ефективність технології машинного доїння корів у приватному підприємстві «Агросервіс СГ» Нововодолазького району Харківської області - Сборщик, Валерія Анатоліївна; Sborshchyk, Valeriia Anatoliivna (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
Робота виконана у приватному підприємстві «Агросервіс СГ» Нововодолазького району Харківської області. З’ясовано, що на молочному комплексі корови доїльного стада утримуються головним чином в корпусах з груповим утриманням та доїнням з використанням роботизованих доїльних установок DeLaval, а також є корпус з прив’язним утриманням корів і доїнням з використанням лінійної доїльної установки АДМ-8А. Ефективність використання роботизованих систем для доїння корів полягає не тільки у виключенні ручної праці, а й у створенні комфортних фізіологічних умов для самих тварин. Корові надається свобода вибору часу та частоти відвідування доїльного боксу, кожна тварина обслуговується відповідно до своїх добових ритмів. Виявлені відмінності між дослідними групами за надоєм за 305 днів першої лактації залежно від системи доїння. Різниця склала 1596 кг на користь роботизованої доїльної установки. В наступні лактації розвиток молочної продуктивності краще відбувався у корів в умовах системи добровільного доїння, у яких спостерігалося підвищення молочної продуктивності з І по ІV лактації на 8-26%, а в ровесниць, що утримувалися прив’язно з доїнням у молокопровід – на 2-21%. Тобто, реалізація генетичного потенціалу молочної продуктивності у корів в умовах добровільного доїння відбувається ефективніше. Враховуючи отримані дані, при відборі тварин для формування стада рекомендовано враховувати вимоги і критерії до корів придатних для доїння доїльним роботом VMS фірми «DeLaval». Оскільки морфологічні ознаки вимені досить стійко успадковуються нащадками, при виборі бугая-плідника необхідно враховувати цей рівень впливу, щоб мати дочок з бажаною формою вимені, яка якнайбільше відповідає вимогам щодо придатності до машинного доїння. Ретельно слідкувати за вмістом поживних речовин у раціонах корів задля забезпечення оптимального рівня живлення, що сприятиме збереженню здоров’я і відтворних якостей у поєднанні з високою продуктивністю в умовах інтенсивної технології виробництва. The work was performed at the private enterprise "Agroservice SG" of the Novovodolaz district of the Kharkiv region. It was found that at the dairy complex, the cows of the milking herd are kept mainly in enclosures with group housing and milking using DeLaval robotic milking units, and there is also a housing with tethered keeping of cows and milking using the ADM-8A linear milking unit. The efficiency of using robotic systems for milking cows lies not only in eliminating manual labor, but also in creating comfortable physiological conditions for the animals themselves. The cow is given the freedom to choose the time and frequency of visiting the milking box, each animal is served according to its daily rhythms. Differences between experimental groups in terms of milk yield in 305 days of the first lactation were found, depending on the milking system. The difference was 1596 kg in favor of the robotic milking unit. In the following lactations, the development of milk productivity was better in cows under the conditions of the voluntary milking system, in which an increase in milk productivity was observed from the 1st to the 4th lactation by 8-26%, and in cows of the same age kept tethered with milking in the milk duct - by 2- 21%. That is, the realization of the genetic potential of milk productivity in cows in conditions of voluntary milking is more effective. Taking into account the obtained data, when selecting animals for herd formation, it is recommended to take into account the requirements and criteria for cows suitable for milking by the DeLaval VMS milking robot. Since the morphological characteristics of the udder are quite persistently inherited by the offspring, this level of influence must be taken into account when choosing a breeding bull in order to have daughters with the desired udder shape that best meets the requirements for suitability for machine milking. Carefully monitor the content of nutrients in the diets of cows in order to ensure the optimal level of nutrition, which will contribute to the preservation of health and reproductive qualities in combination with high productivity in conditions of intensive production technology.
Efektyvnist tekhnolohii mashynnoho doinnia koriv u pryvatnomu pidpryiemstvi «Ahroservis SH» Novovodolazkoho raionu Kharkivskoi oblasti
Keywords: доїльні роботи; doilni roboty; корови голштинської породи; korovy holshtynskoi porody; молочна продуктивність; molochna produktyvnist; відтворна здатність; vidtvorna zdatnist; машинне доїння корів; mashynne doinnia koriv