Alimentary infertility in female cattle: I – prevalence, the relationship between feeding and reproductive ability (Overview) - Sklyarov, Pavlo; Sklyarov, Pavel; Sklyarov, P. M.; Skliarov, P. M.; Sklyarov, P.; Skliarov, Pavlo; Skliarov, P.; Скляров, Павло Миколайович; Naumenko, S. V.; Науменко, С. В.; Koshevoy, V. І.; Кошевой, В. І.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2022)
Among the many causes of reproductive dysfunction in female cattle leading to infertility, feeding factors occupy an important place. Moreover, the state of nutrient deficiency nowadays determines the main etiologic factor of decreased reproductive ability of cows and heifers. Literature review shows that feeding cows and heifers is directly related to reproduction. It is shown that the causes of the alimentary form of infertility in female cattle can be various situations, unbalanced daily ration, deficiency or excess of one or more elements, and even type of feed. At the same time, nutritional factors can cause infertility in combination with others. The relationship between nutrition and reproductive performance offers significant potential for optimizing reproductive performance in cattle. By manipulating nutrient intake, livestock producers can strive to support reproductive performance. Therefore, uncovering and better understanding the complex interactions between feeding and various reproductive processes is important to address the increasing challenges associated with declining fertility in cattle. Numerous reviews indicate that feeding affects reproduction, but the precise mechanisms by which feeding mediates the reproductive process remain largely unclear. The main problem is that the degree of excess, deficiency, or imbalance required to alter reproduction is still unclear. The best recommendation is to establish a feeding program for dairy cows that is balanced in all nutrients and meets all known nutrient requirements. However, further research is needed on the role of feed substances in the manifestation of sexual function in cows and heifers. A complete understanding of how feeding affects reproduction may provide an alternative approach. Серед багатьох причин порушення репродуктивної функції самок великої рогатої худоби, що призводять до неплідності, вагоме місце належить факторам годівлі. Більш того, аліментарно-дефіцитний стан на сьогодні визначається основним етіологічним фактором зниження відтворної здатності корів і телиць. З огляду літературних джерел випливає, що годівля корів та телиць безпосередньо пов’язана з відтворенням. Було показано, що причинами аліментарної форми неплідності самок великої рогатої худоби можуть бути різні ситуації в незбалансованості добового раціону, нестачі або надлишку якогось одного або кількох елементів, а то й виду корму. При цьому аліментарні фактори можуть бути як безпосередньою причиною неплідності, так і у поєднанні з іншими. Взаємозв’язок між наукою про годівлю та відтворною здатністю забезпечує значний потенціал для оптимізації репродуктивної ефективності великої рогатої худоби. Маніпулюючи споживанням поживних речовин, тваринники можуть прагнути підтримувати функцію відтворення. Тому важливо розгадати та краще зрозуміти складну взаємодію між годівлею та різними репродуктивними процесами, щоб вирішити дедалі серйозніші проблеми зниження плодючості великої рогатої худоби. Численні огляди однозначно продемонстрували, що годівля впливає на відтворення, але точні механізми, за допомогою яких годівля опосередковує репродуктивний процес, у більшості випадків залишаються не з’ясованими. Основна проблема полягає в тому, що ступінь надлишку, дефіциту або дисбалансу, який необхідний для зміни відтворення, досі неясний. Найкращою рекомендацією на даний момент є забезпечення програми годівлі для молочних корів, збалансованої за всіма поживними речовинами та відповідної всім відомим потреби в поживних речовинах. Однак необхідні подальші дослідження щодо ролі активних речовин корму у прояві статевої функції корів та телиць. Більш повне розуміння того, як годівля впливає на відтворення, може стати альтернативним підходом до управління репродукцією в комерційних системах, які не залежать від використання екзогенних гормонів.
Аліментарна неплідність самок великої рогатої худоби: І – поширення, зв’язок між годівлею і відтворною здатністю (літературний огляд)
Скляров Павло Миколайович https://orcid.org/0000-0002-4379-9583 Білий Дмитро Дмитрович https://orcid.org/0000-0003-3896-0384 Вакулик Вячеслав Володимирович https://orcid.org/0000-0001-8773-2287
Keywords: disorders of reproductive function; порушення репродуктивної функції; cows; корови; heifers; телиці; diet; раціон